Biskupi se oglasili zbog europskih izbora: “EU je bio kršćanski projekt”

Vijesti 05. lip 202412:37 2 komentara
N1

Komisija HBK-a Iustitia et pax oglasila se povodom održavanja europskih izbora. Na konferenciji za medije o važnosti europskih izbora govorio je tajnik Komisije Vladimir Dugalić.

Mons. Dugalić je na početku rekao kako i članovi Komisije žele dati svoj doprinos izborima i demokratskom duhu te da su europski izbori vrlo važni.

“Želimo reći da nas se itekako tiču i da utječu na naš život. Nije nam svejedno kako i tko nas predstavlja u EP-u jer to tijelo utječe na kulturu, obrazovanje, zdravstvo, utječe na život svih nas, građana RH koji smo sastavni dio EU-a”, rekao je dodajući: “U tom smislu smo u ovoj izjavu htjeli naglasiti doprinos katolika stvaranju EU-a. EU, možda će zvučati pretenciozno, bila je kršćanski projekt. Tri utemeljitelja EU-a su sva trojica bili praktični katolici.”

“Mi katolici ne smijemo postati euroskeptici i ostati zatvoreni prema europskom ujedinjenju. … Svjesni smo utjecaja ideologija koje iz Europe dolaze tu. Upravo zbog toga Iustitia et pax želi katoličkim vjernicima poručiti da Europa zbog toga ne gubi na smislu i značaju i to nisu razlozi za euroskepticizam”, poručio je.

Dodao je i kako žele potaknuti vjernike da izađu na izbore i biraju kandidate koji će zastupati njihova mišljenja u EP-u. “Pozvani smo, kao kršćani, dobro razmisliti o tome za kojeg kandidata glasovati, to su osobe koje jasno podržavaju europski projekt i koje će se jasno zalagati za kršćanske vrijednosti u Europi”, jasno je rekao Dugalić.

“Pobačaj nije temeljno pravo”

Na konferenciji koju su članovi Komisije održali u srijedu u Zagrebu rečeno je i da pobačaj ne može biti temeljno pravo. O tome, ali i o drugim aktualnim temama koje biskupi smatraju važnima govorio je prof. dr. sc. Nenad Hlača.

“Crkva je više puta istaknula da potpuno zanemarivanje prava nerođenih u korist drugih, pogotovo kada oni ne mogu govoriti sami za sebe, predstavlja kulturnu regresiju. Kao kršćani moramo dati prednost životu u svim njegovim uzrastima, oblicima i aspektima, posebice kad je riječ o onima koji su najranjiviji. Europa koja stavlja naglasak isključivo na osobna prava, isključujući obveze prema drugima, nema budućnosti. Crkva je stoga najoštrije osudila odluku Europskog parlamenta da se pravo na pobačaj uvrsti u Povelju EU-a o temeljnim pravima, te ovu odluku promatra kao korak unatrag u ljudskom i kulturnom smislu. Davanje prednosti individualnim pravima i osobnim interesima pred općim dobrom nagriza osjećaje međusobne povezanosti i zajedničarske odgovornosti prema životu. Od budućih se europskih parlamentaraca očekuje da učine sve kako bi zaštita života postala apsolutan prioritet. Za Katoličku Crkvu obrana života nije ideologija, nego bitno poslanje primljeno od Boga, koje uključuje djelovanje na religioznoj, kulturnoj i odgojnoj razini kako bi se budućim naraštajima prenio stav da kultura života nije isključiva baština kršćana, nego pripada svima onima koji radeći na izgradnji bratskih odnosa prepoznaju vrijednosti svake pojedine osobe”, stoji i u tekstu Izjave koju je Komisija objavila.

Dugalić najavio izjavu o sekularnoj državi

Mons. Dugalić rekao je novinarima kako u listopadu mogu očekivati izjavu o sekularnoj državi. “Država ima vladu i parlament i jasno da svećenicima tu nije mjesto. Nismo mi tutori. Osim države, postoji društvo, društvo je pluralno i u njemu crkva ima važno mjesto. Mi imamo pravo kao vjernici izraziti svoja mišljenja koja se tiču općeg dobra. Svakoj državi i vlasti je u interesu da vjerske zajednice preuzmu dio društvenog angažmana”, rekao je.

“Mi imamo pravo reći svoje mišljenje, ali se ne miješamo u politku”, rekao je mons. Dugalić dodajući da svatko može izabrati kandidata za kojeg će glasati po svojoj savjesti, ali da Crkva ima pravo reći svoje mišljenje.

Ova izjava prije svega ima zadaću potaknuti vjernike na izlaznost, objašnjava Dugalić.

Izjava biskupa

Izjava Komisije Iustitia et pax naslovljena “Za Europu koja promiče vrijednost života i obitelji” predstavljena je u srijedu u sjedištu HBK-a u Zagrebu.

“Na izborima za Europski parlament 9. lipnja 2024. godine izabrat ćemo dvanaest hrvatskih predstavnika koji će, s predstavnicima drugih zemalja, utjecati na budući smjer Europske unije, osobito u politici, gospodarstvu, kulturi, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi. Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax (Pravda i mir) osjeća se stoga odgovornom potaknuti katoličke vjernike, ali i sve ljude dobre volje, da u što većem broju izađu na predstojeće izbore i na taj način, poštujući izbor svakoga glasača u skladu s njegovom osobnom savjesti, pridonesu izboru kandidata koji će na najbolji način zastupati, prije svega, kršćanska stajališta u Europskom parlamentu. Naime, sveti Ivan Pavao II., kao i njegov nasljednik Benedikt XVI., bili su duboko razočarani što nakon višestrukih intervencija riječ Bog i kršćanska civilizacija nisu mogli ući u preambulu tada neprihvaćenog Ustava Europske unije. Ne smijemo stoga ostati ravnodušni i drugima prepustiti da odlučuju u naše ime, jer su upravo kršćanska misao i tradicija pridonijele razvoju svijesti o važnosti poštivanja dostojanstva ljudske osobe koje proizlazi iz same čovjekove naravi stvorene na sliku Božju, te je sâm Bog tvorac i jamac tih prava. Kao kršćani pozvani smo promicati i braniti dostojanstvo svake ljudske osobe i temeljna prava čovjeka, kako unutar Europe tako i izvan njezinih granica, osobito u vremenu kada su pod utjecajem određenih ideologija dovedena u pitanje”, početak je Izjave koju prenosi IKA.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare