Bolest plavog jezika proširila se Europom. Provjerili smo je li zabilježena u Hrvatskoj

Vijesti 29. ruj 202420:06 0 komentara
Bolest plavog jezika
NICOLAS MAETERLINCK / Belga / AFP

Bolest plavog jezika (BPJ) zabilježena je u nizu europskih zemalja u posljednjih nekoliko tjedana. Riječ je o virusnoj, zaraznoj bolesti preživača od koje najviše obolijevaju goveda, ovce i koze, a uzročnika bolesti prenose komarci roda Culicoides. Provjerili smo je li bolest zabilježena i u Hrvatskoj te koje se preventivne mjere mogu poduzeti.

“U posljednjem kvartalu ove godine na području Europe bilježi se značajna ekspanzija BPJ-a uzrokovane serotipom 3 u populaciji goveda i ovaca. BPJ serotip 3 je potvrđena na području Francuske, Njemačke, Nizozemske, Danske, Luksemburga, Belgije, Češke, Austrije, Švedske, Portugala, Italije, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva. BPJ serotip 3 uzrokuje pojavu izrazito teških kliničkih znakova bolesti te visoki mortalitet (ugibanje), posebno kod ovaca”, kazali su nam iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

“BPJ serotip 3 nikada nije utvrđen na području Republike Hrvatske te do danas nije prijavljena niti jedna sumnja na istu”, dodali su.

Iz Ministarstva su otkrili i da je bolest plavog jezika posljednji put u Hrvatskoj zabilježena prije tri godine. “Posljednji slučaj BPJ-a serotip 4 potvrđen je 18.siječnja 2021. godine na području Primorsko-goranske županije.”

Golemi ekonomski gubici

Iz Ministarstva navode da ova bolest može uzrokovati značajne ekonomske gubitke u sektoru poljoprivredne proizvodnje.

“Direktni gubitci uzrokovani pojavom BPJ-a vezani su na oboljenja i uginuća životinja praćena kliničkom slikom te značajnim padom proizvodnih svojstava, a indirektni uz ekonomske posljedice uzrokovane ograničenjima u trgovini živim životinjama”, pojašnjavaju iz Ministarstva.

“Tijekom posljednjih dvadesetak godina u Europi je u nekoliko navrata došlo do značajnog širenja bolesti, a epidemije BPJ-a bile su uzrokovane različitim serotipovima. Na cjelokupnom području Republike Hrvatske od 2014. godine pa do danas potvrđena je cirkulacija virusa BPJ serotipa 4, te izolirano izbijanje serotipa 1 na otoku Lastovu”, dodali su.

Nema opasnosti za ljude

Treba naglasiti da bolest plavog jezika ne predstavlja opasnost za ljude, kao ni za druge vrste životinja.

“Opasnost od širenja ili prenošenja BPJ-a kontaktom među životinjama ili putem proizvoda životinjskog podrijetla je zanemariva. U područjima umjerene klimatske zone javlja se najčešće u ranu jesen ili početkom zime”, navode iz Ministarstva.

Bolest plavog jezika
ROB ENGELAAR / ANP / AFP

Preventivne mjere

U ovom trenutku, s obzirom na to da je sezona najveće aktivnosti vektora započela, a bolest nije prisutna na području Hrvatske, iz Ministarstva navode sljedeće preventivne mjere koje se mogu poduzeti:

– Svi subjekti dužni su pratiti zdravstveno stanje životinja i po pojavi kliničkih znakova bolesti ili uginuća odmah obavijestiti nadležnog veterinara.

– Pri nabavi novih životinja, važno je prethodno provjeriti informacije o kretanju bolesti na području od kuda se životinje nabavljaju kao i uvjete premještanja.

– Kako se radi o bolesti koju prenose komarci, preporuka je zaštiti životinje od njihova napada. Stoga, ako je moguće, preporuka je zatvarati u nastambe životinje u vrijeme najveće aktivnosti komaraca (razdoblje od sumraka do zore).

– Potrebno je poštivati osnovne biosigurnosne mjere te onemogućiti razmnožavanje komaraca uništavanjem mjesta pogodnih za njihovo razmnožavanje. Brojnost komaraca najveća je u toplom, vlažnom i blatnom okruženju koje je bogato organskom tvari (npr. izmet životinja, nakupine vlažnog i trulog lišća). Stoga je neophodno prostor objekata i njihov okoliš držati urednim i čistim, a gnoj redovno sakupljati i odlagati na odgovarajuće zaštićeno mjesto.

– Životinje se mogu tretirati i odgovarajućim repelentima sredstvima prema uputi proizvođača.

Kada se preporučuje cijepljenje?

U slučaju pojave bolesti uz sve navedene aktivnosti preporuča se i cijepljenje.

Iz Ministarstva navode da se cijepljenje protiv bolesti plavog jezika trenutno ne provodi jer BPJ uzorkovana serotipom 3 nije prisutna na području Hrvatske.

“Na tržištu EU-a trenutno postoje tri proizvođača cjepiva protiv BPJ serotip 3. Niti jedno nije centralno registrirano na razini EU već su ista nacionalno odobrena i u uporabi su u zemljama u kojima je izbila bolest. Sva trenutno dostupna cjepiva za BPJ serotip 3 djeluju na način da smanjuju, a ne sprječavaju viremiju, odnosno ne osiguravaju stopostotnu zaštitu od zaražavanja životinje, već u visokoj mjeri smanjuju ili sprječavaju pojavu kliničkih znakova te smrtnosti.

U zemljama EU-a u kojima je bolest trenutno prisutna cijepljenje se kao mjera zaštite provodi na dobrovoljnoj osnovi, temeljem isključive odluke i o trošku subjekta (posjednika životinje)”, rekli su nam iz Ministarstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!