Bošnjacima pet milijuna eura za sanaciju ogromne štete od tuče

Vijesti 25. srp 202414:49 0 komentara
Šteta od nevremena 2023. "neviđena": Zahvaćeno više od 4 milijuna metara šuma
N1

Općinu Bošnjaci je 1. srpnja pogodilo nevrijeme praćeno tučom nakon kojeg je proglašena prirodna nepogoda. Vlada će iz državnog proračuna osigurati pet milijuna eura za hitnu sanacija štete na stambenim i ostalim oštećenim objektima, odlučeno je na sjednici u četvrtak.

Pet milijuna – jednokratno

“Nevrijeme zahvaćeno tučom uzrokovalo je velike materijalne štete i slijedom toga je župan Vukovarsko-srijemske županije donio odluku o proglašenju prirodne nepogode, a općina Bošnjaci uputila je zahtjev za pomoć iz Državnog proračuna za sanaciju štete”, kazao je ministar financija Marko Primorac.

Vlada je, stoga, odlučila pomoći Općini u vidu osiguranja pet milijuna eura iz proračunske zalihe državnog proračuna za hitnu sanaciju štete na stambenim objektima nužnima za život te ostalim objektima.

“Reagiramo brzo, a ukoliko ova sredstva ne budu dovoljna pomoći ćemo da se saniraju ove štete”, dodao je premijer Andrej Plenković i zahvalio svim ljudima koji su pomogli unesrećenima nakon nevremena.

Odobreni iznos sredstava isplatit će se Općini Bošnjaci jednokratno, a ista je dužna dodijeljena sredstva utrošiti u roku od godine dana od dana primitka sredstava, sukladno kriterijima koje općina utvrdi.

Za pogođeni dio Sisačko-moslavačke 25,7 milijuna eura

Primatelj sredstava, u ovom slučaju općina Bošnjaci, dužan je Ministarstvu financija dostaviti izvješće o zakonitom, namjenskom i svrhovitom utrošku sredstava u roku od mjesec dana. U suprotnom, dužni su ih vratiti na račun proračuna.

Vlada je na sjednici prihvatila i odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u ovogodišnjem državnom proračunu radi osiguranja sredstava za saniranje štete na potresom pogođenom području.

Proračun Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine povećat će se za 25,7 milijuna eura, koji će se dodijeliti općinama Dvor, Donji Kukuruzari, Jasenovac, Hrvatska Dubica i Majur u Sisačko-moslavačkoj županiji.

“Sredstva se preraspodjeljuju za sanaciju štete koja je nastala uslijed potresa, a sukladno zahtjevima općina o dodjeli sredstava za obnovu društvenih domova, nastavak kontinuiranog odvijanja procesa obnove i podmirivanja ugovornih obveza, kao i za nastavak izgradnje 36 tipskih građevina s ukupno 666 stanova te za isplatu predviđenih troškova najamnine i režija”, naveo je Primorac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_2

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!