Božinović: Bolja suradnja policija može riješiti problem ilegalnih migracija

Vijesti 16. ruj 202418:55 1 komentar
Davor Božinović
Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u ponedjeljak da se problem ilegalnih migracija može zaustaviti boljom suradnjom policija u pograničnim područjima te da bi kontrole na granicama, koje je uvela Njemačka, a prije toga Slovenija i Italija, trebale biti "zadnje sredstvo".

Božinović je u izjavi za medije uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a rekao da razgovara s njemačkim veleposlanikom, ocijenivši da uvođenje unutarnjih kontrola zapravo “nigdje nije tvrdo”, kao što se i vidi na primjeru kontrola koje je Slovenija uvela Mađarskoj i Hrvatskoj te Italija Sloveniji.

Međutim, unutarnje kontrole bi trebale biti zadnje sredstvo, naglasio je te dodao da je “potpuno uvjeren” da se zapravo suradnjom policija, pogotovo u pograničnim područjima, može napraviti posao. “To smo mi pokazali”, dodao je.

Dodao je da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja u posljednjih osam godina nema zapravo što promijeniti kada se govori o migrantskoj krizi.

“Ove godine imamo smanjenje broja prelazaka za 58 posto, smanjenje broja predanih zahtjeva za azilom 61 posto u odnosu na 2023., ali imamo značajno povećanje uhićenih krijumčara – 1 430 na današnji dan ove godine. To je put kojim se ova migrantska kriza može zaustaviti”, ustvrdio je Božinović.

Njemačka je u ponedjeljak proširila granične kontrole na sve svoje granice kako bi ograničila ilegalnu migraciju, a kritičari tvrde da time ugrožava pravila schengenskog područja o slobodi kretanja.

Njemačka policija uvela je kontrole na prijelazima s Luksemburgom, Belgijom, Nizozemskom i Danskom, u dodatku na prethodne kontrole na prijelazima u Poljsku, Češku, Austriju, Švicarsku i Francusku. Trebale bi trajati šest mjeseci, no mogle bi se produžiti.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser tvrdi da su kontrole neophodne zbog velikog broja migranata koji stižu u Njemačku.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare