Bressan o nedostatku liječnika: Krk je došao do točke pucanja, a uskoro bi mogla i još neka mjesta

Vijesti 12. kol 202420:22 0 komentara

Liječnik obiteljske medicine iz Rijeke Leonardo Bressan gostovao je jutros u Novom danu kod Sandre Križanec te je komentirao situaciju na Krku gdje je veliki nedostatak liječnika i medicinskih sestara, što se posebno osjeti u srcu turističke sezone.

“Na otoku Krku je trenutno samo devet liječnika, od kojih najstarija kolegica ima 80 godina i na svojim leđima drži dosta veliku ordinaciju. Druga kolegica radi na pola radnog vreemna – ostala je nakon mirovine da pomogne”, govori Bressan.

Na Krku živi oko 20 tisuća ljudi, a sada se tamo nalazi i oko 150 tisuća turista.

“Možete zamisliti kakav je sada kaos nastao, još pod ovakvim teškim klimatskim uvjetima. Liječnika i sestara nema dovoljno ni za redoviti rad s ovih 20 tisuća stanovnika Krka, bez turista. Sada je došlo do točke pucanja.”

Sljedeća točka pucanja biti će Gorski kotar, kaže Bressan, s obzirom na to da je i tamo kronični nedostatak liječnika. A slično očekuje i u Makarskoj.

Od Ministarstva ni glasa

Iz Ministarstva zdravstva još nema reakcije, ali regionalne zdravstvene vlasti su pokazale da su konačno primjetile problem, rekao je Bressan.

“Ovaj tjedan bi trebali početi nekakvi susreti i razgovori kako se izvući iz ove situacije na koju smo mi upozoravali 10 godina. Ja sam umjereno optimista – oprezan sam jer mi nije jasno kakve bi kvalitetne poteze u ovom treutku mogla povući regionalna samouprava.”

Je li rješenje liječnicima osigurati stambeno stanje, ponuditi bolje uvjete?

“Ovisi razmišljamo li o gašenju vatre ili o nečem dugoročnom. Za turističke ambulante mislim da je dovoljno ponuditi kvalitetna primanja od strane reginalne uprave te smještaj za liječnike i sestre od razine loklane samouprave, kao što je bilo u bivšoj državi. Tako sam i ja počeo – kroz turističke ambulante.”

Dugoročno rješenje

Ali za dugoročno rješenje nije dovoljno samo stambeno zbrinjavanje, smatra Bressan.

“Od nas se očekuje, i mi to želimo i možemo i imamo sposobnosti, riješavati preko 80 posto zdravstvenih potreba stanovnika Hrvatske. Ali za nas u zdravstvu je osigurano samo pet posto sredstava iz proračuna”, kaže Bressan i komentira kako to nije dovoljno.

“Neka ponude prihode kakvi su pirmjereni za važnost i ulogu za održavanje cijelog sustava i vidjet ćete da će se postepeno studenti na medicinskim fakultetima također okrenuti prema primarnoj medicini i možda je shvatiti kao primamljiviju nego bolnički sektor.”

Bressan ističe da bi to to podrazumijevalo uređenje kompletnog društva, sustava, kao i vraćanje administriranja potreba stanovništva osiguravatelju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!