DHMZ i ESTOFEX izdali najveći stupanj upozorenja: Moguće superćelijske oluje uz jaku tuču

Vijesti 22. lip 202415:45 0 komentara
Zvonimir Barisin/PIXSELL/ilustracija

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj bit će promjenjivo i nestabilno crijeme, osobito tijekom drugog dijela dana, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Mjestimice će biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih, a posebice na istoku. Uz grmljavinsko nevrijeme očekuju se i tuča i olujni vjetar.

Dok je za veći dio zemlje na snazi narančasti Meteoalarm zbog toplinskog vala, za istok je uključen crveni Meteoalarm zbog jakog nevremena.

Crveni Meteoalarm

DHMZ tako navodi da se u osječkoj regiji očekuje jako grmljavinsko nevrijeme pračeno tučom, olujnim vjetrom i obilnom oborinom u kratkom roku.

Vrijeme
DHMZ

“Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti”, savjetuju prognostičari DHMZ-a.

Jaka tuča moguća u regiji

Istramet navodi da uslijed prodora hladnijeg i vlažnog zraka na pregrijano hrvatsko kopno, u nastavku subote raste mogućnost pojave superćelijskih oluja, naročito na istoku zemlje.

ESTOFEX je s druge strane također izdao najveće upozorenje 3. razine za istočnu Bosnu, sjevernu Srbiju, jugoistočnu Mađarsku i zapadnu Rumunjsku. Glavni rizici u tim područjima uključuju vrlo veliku tuču i jake nalete vjetra. Stanovništvo se upozorava na mogućnost ozbiljnih oštećenja imovine i infrastrukture zbog ovih vremenskih uvjeta.

Meteorološki uvjeti sugeriraju kako će frontalni sustavi i orografski čimbenici potaknuti razvoj jakih konvektivnih oluja u pogođenim područjima. Visoke temperature (oko 30°C) i visoke točke rosišta (oko 20°C) pridonijet će stvaranju visokih vrijednosti CAPE (konvektivna raspoloživa potencijalna energija), koje će omogućiti intenzivne oluje.

Prognoze ukazuju na snažnu vertikalno smicanje vjetra, što će omogućiti razvoj dobro organiziranih oluja, uključujući superćelijske oluje koje mogu proizvesti tuču promjera do 10 cm. Najveći rizik od destruktivnu tuču očekuje se u istočnoj Hrvatskoj, Bosni, sjevernoj Srbiji, istočnoj Mađarskoj i zapadnoj Rumunjskoj. Jaki naleti vjetra mogu doseći brzine veće od 32 m/s, osobito u Srbiji i zapadnoj Rumunjskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!