Doznajemo: Tvrtka koja se našla na udaru EPPO-a, dobila milijune za ‘Dobrobit životinja’. Dio su već morali vratiti

Vijesti 15. lip 202422:10 0 komentara
Ilustracija/Unsplash

N1 je u četvrtak doznao da je policija po nalogu europskog tužiteljstva upala u tvrtku Vajda iz sastava Grupe Pivac zbog sumnji u malverzacije s europskim sredstvima dodijeljenima kroz tzv. Mjeru 14. Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sad nam pojašnjavaju da je riječ o mjeri za Dobrobit životinja potpora, koja se isplaćuje po tzv. uvjetnom grlu životinja. U pitanju su odrasle životinje, veće težine, a uvjetno grlo računa se posebno za svaku vrstu.

Policija je u četvrtak upala u Vajdu na zahtjev europskog tužiteljstva u potrazi za dokumentacijom. Sumnja se naime, da su subvencijske prijevare pokušali sakriti lažiranjem poslovne dokumentacije.

Budući da je dodjela sredstva kroz Mjeru 14 sada pod povećalom EPPO-a, zanimalo nas je koliko je europskog novca tvrtka Vajda od 2019. dobila za dobrobit životinja, te jesu li hrvatska tijela utvrdila ikakve nepravilnosti.

Koliko je novca Grupa Pivac dobila?

Iz Agencije za N1 potvrđuju da je Mesnoj industriji Vajda kroz Mjeru 14 2019. dodijeljeno 878 tisuća eura. Godinu kasnije dobili su gotovo 672 tisuće eura, 2021. puno značajnijih gotovo 3,9 milijuna eura. U 2022., zanimljivo, nije im isplaćeno ništa.

Ukupno je Vajda d.d. za Dobrobit životinja dobila nešto više od 5,4 milijuna eura.

Još dvije tvrtke iz Grupe Pivac dobile su sredstva preko ove iste mjere od 2019. godine. Agencija za plaćanja potvrdila nam je da je PPK Mesnoj industriji odobreno 828 tisuća eura, a mesnoj industriji Braća Pivac još 447 tisuća eura potpora.

Provjerama utvrđene nepravilnosti

Nakon što su predstavnici Agencije tijekom 2022. obavili provjere na terenu, Vajdi je naloženo da vrati oko milijun i pol eura za 2019., 2020. i 2021. godinu.

“Za 2022. nije isplaćena potpora ovom korisniku”, ističu iz Agencije.

Inače, provjere se obavljaju uoči isplate.

APPRRR

Agencija pojašnjava da su tijekom 2022. obavili ukupno 580 kontrola stoke na terenu, te provjerili više od 20 posto poljoprivrednih gospodarstava koja su korisnici Mjere 14. “Za proizvodnu 2023. provedeno je 1.145 kontrola stoke na terenu te provjereno više od 34 posto poljoprivrednih gospodarstava koji su korisnici te mjere”, navode iz Agencije.

Uvjeti za potpore su propisani

Uvjeti koje korisnik mora ispunjavati kako bi ostvario potporu za Dobrobit životinja propisani su Pravilnikom o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja, i to za svaku godinu, naglašavaju iz Agencije.

“Administrativne kontrole provode se na 100-postotnom uzorku, na svim jedinstvenim zahtjevima prije odobrenja i isplate potpora korisnicima”, kažu iz Agencije za plaćanja.

“Provjere se provode na uzorku od najmanje pet posto gospodarstava po svakoj prijavljenoj mjeri, a ako se kontrolom na terenu utvrde nesukladnosti iznad utvrđenog minimuma, uzorak kontrole se primjereno povećava”, objašnjavaju kako to izgleda na terenu.

Prijave zbog kršenja pravila

Dodaju da se kontrole provode i ako stigne neka prijava ili ako postoje sumnje nekih drugih službi.

“Kontrole na terenu vezano za prihvatljivost zahtjeva poljoprivrednih gospodarstava obavljaju se prije isplate. Ukoliko Agencija prilikom kontrole utvrdi da pojedine obveze korisnika nisu poštivane, utvrdit će se stupanj neispunjavanja zahtjeva te sukladno tome umanjiti traženi iznos potpore. Kao što smo naveli, svaki zahtjev za potporu se zaprima, kontrolira, odobrava i isplaćuje po određenim konkretnim, točno utvrđenim kriterijima”, poručuju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!