Ministarstvo: Dozvola za gradnju hidroelektrane na izvoru Une ne vrijedi

Vijesti 14. lis 202420:57 1 komentar
Dejan Rakita/PIXSELL

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je ništavnima oglasilo dozvole za izgradnju male hidroelektrane "Una-mlin" jer je utvrdilo da izvršenje izdane građevinske dozvole nije pravno moguće.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak na internetskim stranicama Ministarstvo navodi da su na temelju Zakona o općem upravnom postupku ništavnim oglasili “građevinsku dozvolu za izgradnju male hidroelektrane ‘Una-mlin’ od 6. listopada 2016., rješenje o promjeni imena investitora od 27. studenoga 2018. i rješenje o produženju važenja građevinske dozvole od 3. listopada 2019., a koji su izdani od strane Zadarske županije”.

“U postupku oglašavanja ništavim navedenih akata ovo je Ministarstvo utvrdilo kako je građevinska dozvola izdana bez prethodno provedene procjene utjecaja zahvata na okoliš i bez prethodno provedene procjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, što je ujedno predmet posebnih kaznenih i prekršajnih postupaka”, stoji u priopćenju.

Ministarstvo navodi i da “sve do srpnja 2024. nije imalo nikakvih saznanja o izdanoj građevinskoj dozvoli niti o navedenim kasnije izdanim rješenjima, jer na građevinsku dozvolu ni na navedena rješenja nikad nije bila podnesena žalba, povodom koje bi Ministarstvo bilo u mogućnosti cijeniti zakonitost i pravilnost izdanih akata”.

Podsjeća i da je već ranije izvijestilo i tome da se, s obzirom na protek roka od dvije godine od dana dostave predmetnih rješenja strankama, izdane dozvole i rješenja “nije moglo zakonski ukinuti ni poništiti”.

Također, podsjeća da sve pravomoćne građevinske dozvole (kao i sva druga pravomoćna upravna rješenja i pravomoćne sudske presude) predstavljaju stečena prava stranaka pa uživaju zaštitu pravnog poretka.

“Iz tog je razloga Zakonom o općem upravnom postupku predviđeno da se rješenje može poništiti u roku od dvije godine, a ukinuti u roku od jedne godine od dostave rješenja stranci. No, Zakonom o općem upravnom postupku predviđene su iznimke, odnosno predviđeno je da su neke povrede toliko teške da se pojedina rješenja mogu oglasiti ništavim u svako doba”, objašnjava Ministarstvo.

Stoga je Ministarstvo, navodi se u priopćenju, u suradnji s drugim nadležnim tijelima državne uprave, prvenstveno Državnim inspektoratom i Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije, “utvrdilo da je već početkom izgradnje hidroelektrane na rijeci Uni, sukladno pravomoćnoj građevinskoj dozvoli i priloženom glavnom projektu, a bez prethodno provedenih postupaka procjene utjecaja na okoliš odnosno ekološku mrežu, došlo do štetnog utjecaja na prirodu te da bi nastavkom gradnje nastala nepovratna šteta za prirodu i okoliš, čime se krše odredbe Zakona o zaštiti prirode i Zakona o zaštiti okoliša”.

“Dakle, Ministarstvo je utvrdilo da izvršenje takve građevinske dozvole nije pravno moguće te je građevinsku dozvolu i navedena rješenja oglasilo ništavima”, ističe Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare