Europski sud za ljudska prava odbio tužbu Mamića protiv Hrvatske

Crna kronika 29. kol 202410:24 > 11:01 0 komentara
Denis Kapetanovic / Pixsell

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u četvrtak je objavio odluku u postupku što su ga odbjegli osuđenici Zdravko i Zoran Mamić pokrenuli protiv Hrvatske. Tužbu je bio podnio i Milan Pernar, poreznik kojem se sudilo zajedno s Mamićima, ali je on u međuvremenu preminuo, no prava na tužbu ostvaruju njegovi nasljednici.

ESLJP u četvrtak je odbio Mamićevu tužbu.

Detalje odluke možete pogledati OVDJE.

“Iako se ponašanje prvog i drugog podnositelja zahtjeva (Zoran i Zdravko Mamić) koje je predstavljalo zlouporabu izravno odnosilo samo na jednu od nekoliko pritužbi prema članku 6. Konvencije koje su priopćene Vladi tužene države (vidi stavke 75.-78. gore), Sud smatra da njihovo ponašanje, koje je bilo usmjereno na manipuliranje i ozbiljno ometanje pravosudnog sustava te iskorištavanje sustava zaštite ljudskih prava prema Konvenciji radi stjecanja koristi od vlastitog zlouporabnog ponašanja na domaćoj razini (vidi stavke 138.-139. gore), treba imati posljedice na prihvatljivost njihovih cjelokupnih zahtjeva (usp. Safaryan protiv Armenije (odl.), br. 16346/10, §§ 20-21 i 30, 14. siječnja 2020.)”, navodi se, između ostalog, u odluci ESLJP-a.

Kako je pojasnila naša Ana Raić, ESLJP se vodio istom argumentacijom kao Ustavni sud RH.

“Braća Mamić su tvrdili da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje iz razloga što su suci, kako je tvrdio Mamić, bili u kontatk s njim. Sudac Darko Krušlin primio je sat od Zdravka Mamića i to je bio razlog zbog kojeg je Zdravko Mamić rekao da ovaj sudac nije bio objektivan”, pojasnila je Raić, podsjećajući da je Krušlin sat brzo vratio.

“Ono što je ESLJP sad rekao je isto ono što je i Ustavni sud rekao, a to je da je Zdravko Mamić sam korumpirao suce koji su odlučivali u postupku, tj. da je sam dao sat sucu Krušlinu i da u konačnici krivnja suca Krušlina još nije dokazana, to je ključni argument. Braća Mamić su sami išli prema sucima i tražili da postupaju u njihovu korist”, dodala je Raić.

Ona naglašava da je ESLJP sada ustvrdio da su braća Mamić sami pokušali utjecati na pravosuđe i zato se ne treba raspravljati o mogućoj pristranosti i neobjektivnosti sudaca koji su vodili postupak.

Predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović ne želi komentirati odluku Europskog suda za ljudska prava u slučaju Mamić. Europski sud zauzeo je u ovom slučaju gotovo istu argumentaciju kao i hrvatski Ustavni sud.

“Nama je to predmet kao i svaki drugi”, kratko je poručio Šeparović.

Podsjetimo, Mamići su tvrdili da su im hrvatski sudovi povrijedili pravo na pravično suđenje tijekom prvog osječkog proces zbog izvlačenja novca iz Dinama, kao i tijekom žalbenog postupka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!