Gradsko društvo Crveni križ Zagreb pozvalo je u subotu na doniranje hrane koju će skladištiti i dalje raspodjeljivati ugroženim građanima Zagreba putem Banke hrane koja se otvara 1. listopada.
“Pozivamo donatore i posrednike u doniranju hrane da se jave Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb ako imaju potrebu donirati hranu ili potrebu za doniranom hranom”, priopćili su u subotu iz Crvenog križa.
Doniranu hranu, kroz svoj distributivno-logistički centar i Banku hrane, koja s radom počinje 1. listopada, raspodjeljivat će ugroženim građanima Zagreba.
Ako imaju viškove, građani mogu donirati sve neoštećene namirnice s valjanim rokom trajanja i higijenske potrepštine koje nisu korištene, u Socijalnom dućanu društva Crvenog križa Zagreb, odnosno u Banci hrane u Heinzelovoj ulici 64-66.
Ondje Crveni križ Zagreb raspolaže skladištem za hranu i socijalnom samoposlugom kapaciteta 352 m² te rashladnom komorom za hranu kapaciteta 25 m², ističe se u priopćenju.
Veliki viškovi hrane
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj se godišnje baci oko 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, odnosno 75 kilograma po osobi.
Viškovi hrane u poljoprivrednom sektoru i proizvodnji hrane mogu nastati zbog niza razloga, poput neispunjavanja specifikacije proizvođača ili kupaca te pogrešaka u proizvodnji i označavanju.
“Kada se ti viškovi ne mogu spriječiti, aktivnosti treba usmjeriti na doniranje viškova hrane”, ističu iz Crvenog križa i poručuju da je za tvrtke i proizvođače, doniranje hrane oslobođeno od plaćanja PDV-a.
Velika količina viškova hrane nastaje i u domaćinstvima. Na razini Europske unije, čak 53 posto svih viškova.
Kako smanjiti otpad od hrane?
Smanjenju otpada od hrane osobno može doprinijeti svaki pojedinac primjenjujući sljedeće savjete:
– Pažljivo planirajte kupovinu namirnica, kupujte racionalno i bez stvaranja nepotrebnih zaliha.
– Organizirajte hladnjak i smočnicu – pravilno skladištena hrana sigurna je za korištenje i dulje ostaje svježa.
– Ne pripremajte prevelike količine hrane, a na tanjure uzimajte manje količine kako bi smanjili ostatke na tanjurima.
– Ostatke obroka pohranite u hladnjak i zamrznite – u hladnjak spremajte samo ohlađenu hranu.
– Odmrznutu hranu potrošite unutar 24 sata od zamrzavanja.
– Budite inovativni i praktični – potražite recepte za viškove hrane za nove ideje. Korištenjem ostataka sprječavate bacanje hrane te skraćujete vrijeme pripreme sljedećih obroka.
– Razlikujte označavanje roka trajanja hrane (“najbolje upotrijebiti do” i “upotrijebiti do” datum) – nerazumijevanje razlika smatra se jednim od razloga nepotrebnog bacanja hrane.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.