Femicid je dio Kaznenog zakona, i? Danas su ubijene dvije žene. Stručnjakinja za N1 objašnjava što se dogodilo

Crna kronika 05. tra 202414:52 0 komentara
Tomislav Miletic/PIXSELL

Prije manje od tri tjedna, na posljednjoj sjednici Hrvatskog sabora izglasane su izmjene Kaznenog zakona i u njega uvršten femicid - teško ubojstvo ženske osobe. Premijer Andrej Plenković najavljujući te izmjene izjavio je da im je "temeljna intencija daljnje suzbijanje nasilja nad ženama i djecom".

No, već danas su u Zagrebu ubijene čak dvije žene. Jednu je, kako se za sada sumnja, ustrijelio suprug, koji je nakon toga priveden, dok je tijelo druge pronađeno u stanu. Za počiniteljem drugog ubojstva se još traga. Na tužiteljstvu je da ocijeni hoće li ova dva kaznena djela biti kvalificirana kao femicidi.

Mrtvo slovo na papiru?

Pokazuje li ovo da je izmjena zakona samo mrtvo slovo na papiru? Naime, postavlja se i pitanje može li femicid kao kazneno djelo spriječiti daljnje nasilje nad ženama. Za komentar smo zamolili odvjetnicu Unu Zečević Šeparović, jednu od osnivačica inicijative “Spasi me” koja je inzistirala na uvođenju femicida u Kazneni zakon.

“Jedno kazneno djelo koje se jutros dogodilo u Zagrebu trebalo bi, sukladno izmjenama Kaznenog zakona, biti okvalificirano kao femicid. Naime, jedna žena ubijena je od strane supruga i to predstavlja rodno uvjetovano nasilje. Na državnom odvjetništvu je da zaključi radi li se o teškom ubojstvu ženske osobe ili nekom drugom kaznenom djelu koje od ranije postoji u Kaznenom zakonu. Naša je intencija bila da u Kazneni zakon bude izglasan femicid budući da se ta kaznena djela stalno događaju te želimo da se na ovaj način pridonese njihovom sprječavanju”, rekla je za N1 Una Zečević Šeparović.

Je li dovoljna izmjena zakona?

No, može li samo uvođenje novog kaznenog djela spriječiti femicide? Danas su se, podsjećamo, u Zagrebu dogodila dva ubojstva žena. To su prva dva takva kaznena djela koja su se dogodila u Hrvatskoj, otkako su izglasane izmjene Kaznenog zakona.

Lani je ubijeno devet žena, godinu ranije čak 23.

“Samo po sebi ovo novo kazneno djelo neće spriječiti ubojstva žena, no dobit ćemo preciznu statistiku femicida što će onda policiji i državnom odvjetništvu biti jasan signal, a vladi putokaz za daljnje politike koje će voditi ka sprječavanju nasilja nad ženama. Samo kazneno djelo femicida kao dio Kaznenog zakona ne može ništa spriječiti, ali će zato drugi koraci, poput prisilne kontrole, omogućiti da se utvrdi prethode li neki oblici nasilja femicidu”, objašnjava Una Zečević Šeparović.

“Kada imamo izolirane femicide moći će se doći i do ostalih mjera koje će onda dovesti do prevencije”, uvjerena je odvjetnica iz inicijative “Spasi me”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!