HEP dnevno gubi 500.000 eura? “Ovo potencijalno otvara aferu sličnu Ininoj”

Vijesti 03. srp 202309:59 1 komentar

Saborski zastupnik Mosta, Zvonimir Troskot, gostovao je u Novom danu gdje je komentirao svoje posljednje saborsko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću.

Pitanje je išlo u smjeru HEP-a koji, kaže, nabavlja plin po cijeni od 47,6 eur/MWh, a zatim ga putem HROTE-a prodaje za 1 cent/MWh opskrbljivačima.

N1

“Krajem trećeg mjeseca je došla nova uredba Vlade da Ina poveća proizvodnju za 10 posto i da cijena po kojem će morati prodavač prodavati plin HEP-u je 47 eur/MWh. Po proračunanima smo znali da će skladište Okoli biti na 92 posto puno koje se zbog tlakova nikada ne puni do kraja. Računali smo da će ta uredba Vlade biti revidirana jer smo znali da će se početi javljati viškovi koji se mogu izračunati”, rekao je Troskot.

Trenutno se cijena na burzi u Austriji kreću od 30-50 eur/MWh. “Zbog tih neravnoteža je HROTE išao u ravnotežu. Ta cijena je formirana da bi ti kupci uravnotežili sustav, a malo je kupaca u Hrvatskoj koji imaju takvo skladište ili koji mogu izvesti tu količinu. Malo je i vremena, a onda HROTE mora prodavati po izrazito malim, marginalnim cijenama”, dodao je.

“Na pitanje tko to može kupiti moraju odgovoriti Vlada, HERA i HROTE. Nas ne bi iznenadilo da se kao kupac javi PPD i Pavao Vujnovac jer oni su u mogućnosti izvesti taj plin ili ga “shortati” na LNG-u”, napominje.

Dodaje da u energetskim kuloarima se čuje da Ina nepropisno prodaje plin po tenderima, a to znači da ga i kupuje, što potencijalno otvara aferu sličnu Škugorovoj.

“To su ogromni gubici za HEP, dnevno oko 500.000 eura, a država je dnevno izgubila barem 400.000 eura”, rekao je Troskot.

N1
N1

“Istina je da su informirali Vladu, ali to može biti finta jer Vlada ima skupštinara u HEP-u jer će se morati odgovoriti na pitanje – tko je kupac i na čiju štetu se prodaje taj plin. Mislim da je, primjerice HERA, namjerno obezglavljena. U jeku krize se sada izvlači iz HEP-a preko 500.000 eura. To su kupci koji si mogu priuštiti i kazne jer znaju da će kupiti plin po tako niskoj cijeni”, tvrdi Troskot.

Na upit N1 iz HEP-a su odgovorili kako “sukladno novoj Uredbi Vlade RH o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, koja vrijedi za razdoblje od 1. travnja 2023. do 31. ožujka 2024., HEP je nastavio od Ine preuzimati prirodni plin koji se proizvodi u Republici Hrvatskoj”.

“Prema Uredbi, preuzetim plinom HEP raspolaže isključivo za potrebe distributera plina u svrhu namirenja gubitaka za distribuciju plina, operatora transportnog sustava u svrhu namirenja gubitaka plina u transportnom sustavu i za pogonsku potrošnju tehnoloških objekata transportnog sustava, kupaca toplinske energije iz samostalnog toplinskog sustava, javnu uslugu za potrebu kupaca iz kategorije kućanstvo, te za kupce plina iz dijela kategorije poduzetništvo utvrđenog Uredbom. Preuzeti plin HEP ne smije koristiti i ne koristi u druge svrhe, niti za vlastite potrebe, niti za prodaju na tržištu. Da bi HEP korisnicima navedenima u Uredbi mogao isporučivati plin, potrebno je donošenje nove Odluke o cijeni i raspodjeli kapaciteta prirodnog plina, jer je prethodna odluka prestala važiti 31. ožujka 2023. Za predlaganje Odluke zaduženo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Stoga smo u više navrata Ministarstvo informirali o potrebi žurnog predlaganja i donošenja Odluke te rješavanja nastalog problema s viškovima plina, ali do danas nismo dobili nikakvo očitovanje”, odgovorili su iz HEP-a.

N1
N1
N1

HROTE kaže da je HEP sam odgovoran za upravljanje svojim financijama. “HROTE je tu u pravu i sada će svi prati ruke od toga. Mislim da bi DORH, pa čak i SOA trebali ući u ovaj slučaj. Svi su tu upleteni, i HROTE i HERA koja regulira sve cijene. Oni će morati reći kome se po tim cijenama prodavao plin na štetu hrvatskih građana”, kazao je Troskot.

“Marginalne cijene se kreću od 1 centa do 15 eura, što je daleko od tržišne cijene. Naša je procjena da će se prodavati po 5 eura, što je gubitak od oko 500.000 eura dnevno. HEP je to znao, znao je da će Okoli biti pun i da će se prodavati viškovi. Vrlo potencijalno i Ina sudjeluje u javnim tenderima što je zabranjeno. Uvijek su isti igrači involvirani u ovakve igre, a mi svi plaćamo cijenu. Velika je afera na vidiku i mislim da je ugrožena i nacionalna sigurnost Hrvatske, dodao je.

Smatra da nikoga ne može opravdati to da je poslao dopis nego da se mora prijaviti nadležnim institucijama. “Ova aljkavost HEP-a me uopće ne iznenađuje jer u Upravi sjedi čovjek koji je našim novcem izgradio vilu na Hvaru. Govorimo o Frani Barbariću koji je izvršio kooptiranje svom kooperantu, a za protuuslugu mu je sagrađena vila. Sada kada imate jednu takvu osobu na vrhu zašto mislite da nije involvirana u ove sve procese, a da su svi ovi dopisi Vladi jedna krinka”, napomenuo je.

“Ovo je jedan veliki cirkus koji će plaćati građani Hrvatske”, zaključio je.

Odgovor smo potražili i u PPD-u.

“Riječ je o tenderima koji se raspisuju svakodnevno. PPD je tijekom lipnja sudjelovao na zanemarivo malom broju HEP-ovih tendera i pritom je kupio zanemarivo male količine plina”, odgovorili su nam iz ovog poduzeća.

Niže možete pročitati pismo koje je Troskot uputio premijeru Andreju Plenkoviću.

N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare