Hoće li Rijeka izvan sezone postati kao Split – grad duhova?

Vijesti 10. ruj 202319:26 0 komentara
N1 / Ilustracija

Rijeka, najveća hrvatska luka, sve je zanimljivija i turistima, ove godine ih je za 20 posto više nego lani. Gradske vlasti su čak subvencionirale vlasnike apartmana kako bi uveli internet ili ugradili klima uređaje.

Žele još više turista, ali ne žele ponoviti scenarij Splita koji je postao primjer gentrifikacije, pojave kad bogati turisti i stranci istiskuju iz gradskog središta domaće stanovništvo.

I u Rijeci još nisu “potjerali” turiste, ne daju se, svake godine ih je sve više. A onda je i mjesta za njih više, novi apartmani niču na očigled.

“Činjenica da je jako velik porast smještajnih kapaciteta u posljednjih 10 godina u gradu Rijeci. Tako da smo od 2012. krenuli s brojem ležajeva malo više od 1000, danas ih brojimo više od 9000. Velik dio se odnosi na privatan smještaj, njih gotovo 5000”, kaže Antonija Kardum iz Turističke zajednice Rijeke.

Iznajmljivačica Ingrid Jerković odvela nas nas u jedan od tih gradskih apartmana. Stari stan, ostavljen napola rustikalan, izvorni. Puna je gostiju, kaže, tri mjeseca, praktički samo ljeti.

“Znači, prostora uvijek ima, ali treba vidjeti da li je moguće iznajmiti apartman po zimi. Iz mog iskustva, nije lako. Znači, po zimi nema turista, nema aviona, vlaka, autobusi su sve rjeđi. Zimski turizam u Rijeci o kojem svi pričaju godinama je vrlo upitan”, svjedoči Jerković.

Grad potiče iznajmljivače. Nedavno je dijelio svojevrsne subvencije. Žele turizam, al da ih ne uguši.

“Ono što ne bismo voljeli da se dogodi u gradu Rijeci, kao, primjerice, u Barceloni i drugim velikim europskim gradovima, jest razmišljati kako smanjiti broj turista koji dolaze. Postoje određena zakonska rješenja. Čini mi se da ona predlažu da se 90 dana može puniti apartman u nekom središtu. Dođe li Rijeka u tu situaciju, sigurno da će se razmišljati kao to zaustaviti”, rekla je dogradonačelnica Rijeke Sandra Krpan.

Ne trebamo ići daleko, dovoljno je u Split. Koji ima 700.000 dolazaka avionom, naspram riječkih 40.000. Samo u kolovozu Split je imao turistički promet više nego Rijeka od početka godine. No, u izradi je nova turistička strategija za budućnost, izračunat će točno koliko mogu primiti turista.

“Upravo Zakon o turizmu, koji je sad u javnoj raspravi, radi na tome da se scenarij iz Splita ne dogodi više nigdje drugdje. Pa tako, u Rijeci zasigurno neće biti scenarija kakav je tamo”, uvjerena je Kardum.

Mnogi su stanove u centru pretvorili u apartmane, gentrifikacija se i ovdje šulja ulicama. No uvjeravaju nas da Rijeka izvan sezone neće postati grad duhova.

“Ono što je naša bitna poruka što želimo poslati da građani grada Rijeke imaju pravo na svoj grad i da ništa ne smije ugroziti njihov način života. Doista ne bismo voljeli da se iz centra isele ljudi, da dođu ljudi koji kupuju nekretnine, velike platežne moći, a da ovdje nema stanovnika. To je nešto o čemu ćemo voditi brigu”, izjavila je Krpan.

Brinut će o onome čime vladaju. Jer riva i obala pripadaju državi. A država taj dio Rijeke velikodušno daje strancima. O tome u nekoj od idućih epizoda…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!