Hrvatskoj prijeti nestašica namirnice koju svaki dan koristimo: “Imamo katastrofalnu situaciju, to bi mogao biti kraj”

Vijesti 12. ruj 202407:35 0 komentara
Pixabay

Hrvatska bi zbog suše mogla ostati bez šećera. Na istoku zemlje, gdje je najveća proizvodnja šećerne repe, uništeno je više od 80 posto uroda. U Ministarstvu poljoprivrede u srijedu poslijepodne održan je hitan sastanak, pomoć će se tražiti i od Bruxellesa.

Apokaliptični prizori u poljima šećerne repe – najgore je u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

“Repa se držala koliko je mogla. Onda je list izvlačio vlagu iz repe i repa se smanjivala i smanjivala i sad su se osušili i repa i list”, rekao je Ivo Kelić, proizvođač šećerne repe iz Mirkovaca za Dnevnik.hr.

Na istoku se proizvodi 85 posto repe za proizvodnju šećera, a uništeno je više od 80 posto uroda.

“Naše obiteljsko gospodarstvo ima negdje oko 126 hektara šećerne repe, a nećemo vaditi jedno 80 hektara”, pojasnio je Kelić.

U poljima elementarna nepogoda, a na tržištu moguća katastrofa. Suša je uništila repu ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje u Europi, pa je pitanje hoće li ove godine uopće biti šećera.

“Takva je situacija i u Mađarskoj, Sloveniji, a vidio sam i u Srbiji da je strašna situacija. Pa nemam pojma više tko će sijati šećernu repu kad smo ovako na gubitku. To bi mogao biti kraj za šećeranu u Županji, zadnju šećeranu u Hrvatskoj”, upozorio je Kelić.

Posljednja hrvatska šećerana ne pamti ovakvu kampanju.

“Vjerujte, mi radimo s prepolovljenim kapacitetom, cijena tog šećera je ogromna. Sve skupa jako loša situacija”, rekao je predsjednik uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro.

U Ministarstvu poljoprivrede održan je hitan sastanak jer bez repe nema ni šećera.

“Naš je sastanak rezultirao da ćemo u četvrtak krenuti prema Europskoj komisiji, inicirati na aktivaciji kriznih rezervi u poljoprivredi. To se čeka šest mjeseci ako se odobri”, napomenuo je ministar Josip Zadro.

Iz Vlade umiruju da čine sve kako šećernu krizu ne bi okusili i građani.

“Nema potreba za zabrinutost za naše građane, dakle neće biti ni uvoza niti povećanja cijena vezano za šećer. S te strane Vlada štiti građane”, ustvrdio je državni tajnik Tugomir Majdak.

Manjak šećera nadomjestit će se zalihama i dijelom iz rafiniranja.

“Poskupljenja sigurno ne prijete, ali imamo katastrofalnu situaciju u RH”, smatra Zadro.

Jer na koljenima su i industrija i zaduženi proizvođači. Ukupne obveze dosegnule su 10 milijuna eura. Na Vladu ide i prijedlog ukidanja referentnih prinosa te kreditiranje dugova uz pomoć HBOR-a. Ne sanira li se problem odmah, proizvođači sljedeće godine neće sijati šećernu repu, a to bi bio kraj domaćem šećeru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!