Hrvatska eurozastupnica Vučiću: Srbiju ste doveli do statusa Turske

Vijesti 18. pro 202210:57 1 komentar
N1

Članica Europskog parlamenta Željana Zovko gostovala je u N1 emisiji Točka na tjedan u kojoj je komentirala političke prilike u Srbiji te aktualna zbivanja na Kosovu.

“Kosovo ne može ostati crna rupa. Svaka neriješena zemlja na Zapadnom Balkanu je potencijalni izvor nestabilnosti i nesigurnosti za EU. Dogovor između Beograda i Prištine u pogledu sprske manjine na Kosovu se mora pronaći. Obje strane moraju dati srednje rješenje”, rekla je Zovko te je dodala: “Prvo se mora postići dogovor između Beograda i Prištine, a onda se nadam da će doći do velikog poticaja za kandidaturu i prihvaćanje u članstvo, nadam se da su toga svjesne obje strane”.

Zovko navodi kako vremenskih rokova nema, traži se stalno smirivanje krize i kontroliranje nestalbilnosti.

VEZANA VIJEST

“Ono što je Srbija učinila sa svojim neusklađivanjem i sankcijama prema Rusiji i jednim izuzetno zabrinjavajućim odnosom s neusklađivanjem vanjske politike EU, od miljenice i favorita za pridruživanje došla je u ravan Turske. Svjesni su da moraju početi praviti europske kompromise i donositi odluke s kojima će pronaći svoj put prema Bruxellesu. Kao velikim korisnicima EU fondova nije im u interesu otezanje situacije, a sve ostalo će se vidjeti na izborima”, rekla je.

Isto tako, Zovko se ne slaže s Vučićevim komentarima da Hrvatska opstruira put Srbije u Bruxelles.

“Nisu svjesni činjenice koliko je Hrvatska u svom ohrabrenju napretka čitavog Balkana u tome svemu zemlja predvodnica. Potičemo ih da svatko mora postići svoj maksimum, ali se prije toga reformirati. Tražiti trn u nečijem oku, a ne vidjeti deblo u svom je u biti stanje političke nezrelosti i politike za jedan dan. Njihove zapaljive izjave se najviše obijaju o glavu njihovim građanima”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare