Hrvatska i dalje ima najviše sudaca u EU, ali im ljudi ne vjeruju. Evo zašto

Vijesti 13. lip 202406:45 0 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Europska komisija objavila je pregled stanja u području pravosuđa u EU za 2024. godinu. Taj pregled, tvrde iz Komisije, pokazuje bolju percepciju neovisnosti pravosuđa. "U usporedbi s prošlom godinom poboljšala se percepcija javnosti o neovisnosti pravosuđa, među ostalim i u zemljama koje su se suočile sa sistemskim problemima", navode iz Komisije.

Međutim, podaci za Hrvatsku i dalje su loši. Tako se po percepciji neovisnosti pravosuđa nalazimo na posljednjem mjestu. Najviše građana, prema podacima iz tablice, na pitanje kako hrvatska javnost doživljava neovisnost sudaca i sudaca odgovorilo je s “jako loše”. Na prvom mjestu je Danska, gdje najveći dio javnosti suce i sudove smatra neovisnima. Slijede Finska i Austrija. Prije Hrvatske, dakle na samom začelju su, Poljska i Bugarska.

THE 2024 EU JUSTICE SCOREBOARD

Zašto ne vjerujemo sucima?

Ljude koji su ocijenili neovisnost sudaca lošom, anketari su zatim pitali koji su glavni razlozi zbog kojih to smatraju. Čak 60 posto ispitanika u Hrvatskoj odgovorilo je da su glavni razlozi – utjecaj i pritisci od strane vlasti i političara.

Više od 50 posto ih misli da na neovisnost sudaca i sudova najviše utječu ekonomski i privatni interesi, dok ih preko 40 posto drži da status sudaca ne jamči dovoljno njihovu neovisnost.

THE 2024 EU JUSTICE SCOREBOARD

Najviše sudaca na 100.000 ljudi

Istovremeno, prema danas objavljenom izvješću, Hrvatska i dalje ima najviše sudaca na broj stanovnika. Riječ je o podacima zaključno s 2022. prema kojima Hrvatska ima 42 suca na sto tisuća stanovnika, dok slijedi Slovenija s tek nešto više od 40 sudaca na isti broj stanovnika. Iduća je Grčka koja ima oko 37 sudaca na sto tisuća stanovnika. Najmanje sudaca na sto tisuća stanovnika ima u Irskoj.

Pretposljednji smo i po količini uređaja za elektroničku komunikaciju koji su na raspolaganju državnom odvjetništvu. Iza nas je samo Slovenija.

Koliko su učinkoviti sudovi?

Hrvatska je u 2020., 2021. i 2022. imala najviše građanskih i trgovačkih predmeta koji su ostali neriješeni u toj kalendarskoj godini, a u 2022. bili smo pretposljednji po broju civilnih i upravnih sporova koji do prosinca te godine nisu bili riješeni.

U istoj godini, dakle, 2022., prema izvješću smo imali najbolji omjer zaprimljenih i riješenih građanskih predmeta. Stopa rješavanja bila je oko 140 posto. Prema službenom obrazloženju ako je stopa rješavanja oko 100 posto ili viša, to znači da je pravosudni sustav u stanju riješiti barem onoliko slučajeva koliko pristigne.

U većini ostalih parametara Hrvatska se nalazi pri sredini popisa zemalja Europske unije, a zanimljivo je da na neke upite, iz Hrvatske Komisiji nisu dostavljeni podaci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!