Hrvatsko ministarstvo reagiralo na otkrivanje spomenika četniku Draži Mihailoviću u Beogradu

Vijesti 19. lis 202312:59 0 komentara
TANJUG / VLADIMIR ŠPORČIĆ

U Beogradu je u utorak otvorena spomen-soba u okviru koje je i spomenik četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću. Danas je reagiralo hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Nastavno na otkrivanje spomenika vođi četničkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću u Beogradu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe kako su takvi postupci apsolutno neprihvatljivi, zabrinjavajući te u potpunoj suprotnosti s onime što Srbija deklarativno navodi kao svoj strateški cilj, a to je članstvo u EU.

“Nažalost, ovaj događaj samo je zadnji u nizu onoga što u Srbiji traje već godinama – proces rehabilitacije četničkog pokreta pa i samog njegovog vođe Draže Mihajlovića.

Hrvatska osuđuje ovaj čin te izražava očekivanje od Republike Srbije i njezinih institucija da odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina.

Prekrajanje prošlosti, kao i glorifikacija ratnih zločinaca suprotno je europskim vrijednostima, predstavlja vrijeđanje žrtava i kao i svih pripadnika naroda koji su bili žrtve onih koji se sada rehabilitiraju. Naglašavamo kako se odnosi mogu graditi samo na iskrenom odnosu prema prošlosti, pomirenju i rješavanju otvorenih pitanja. Hrvatska očekuje konkretne poteze Srbije u rješavanju sudbine nestalih, pitanju nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina i svim drugim otvorenim pitanjima”, navodi se u reagiranju MVEP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!