I državni odvjetnici odbili Vladu, traže garancije!

Vijesti 18. sij 202414:59 0 komentara
Igor Kralj/PIXSELL

Nakon Udruge hrvatskih sudaca, i Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika odbila je prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave o povećanju materijalnih prava umjesto rješavanja pitanja indeksacije, platnih razreda i koeficijenata koja su tražili.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Upravni odbor Udruge hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) je 17. siječnja 2024., održao svoj četvrti sastanak i jednoglasno donio zaključak da Udruga odbija prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave da se u hitnoj zakonskoj proceduri u Zakon o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika unesu pojedina materijalna prava, a da se pritom ostala otvorena pitanja (indeksacija, platni razredi, koeficijenti) vezano za navedeni Zakon, rješavaju naknadno.

Upravni odbor Udruge (UHDD) sastao se nakon što je prethodno 15. siječnja 2024., održan sastanak predstavnika Udruge hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) i predstavnika Ministarstva pravosuđa i uprave (MPU).

Udruga smatra potrebnim donošenje cjelovitog Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, kojim će se u potpunosti urediti plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, dok ponuda Ministarstva pravosuđa i uprave odnosno ponuđena materijalna prava, bez garancije Vlade da će se ovog puta doista nastaviti razgovarati o platnim razredima, koeficijentima i indeksaciji osnovice plaće, nisu dovoljna.

Naime, zadnjim žurnim parcijalnim izmjenama Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koje su stupile na snagu 1. srpnja 2023., uočeno je niz nelogičnosti, pa tako primjerice, povećanjem koeficijenata pravosudnim dužnosnicima koji svoju dužnost obnašaju na prvom stupnju sudovanja, narušilo se vrednovanje dužnosti koju obnašaju pravosudni dužnosnici na višim instancama pa je došlo gotovo do izjednačavanja plaća dužnosnika prvog stupnja sa plaćama dužnosnika više instance.

Napominjemo da je Europska komisija u svom Izvješću dala preporuku da se nastavi strukturni rad na pitanju plaća pravosudnih dužnosnika kako bi se utvrdili objektivni kriteriji za prilagodbu plaća i to sve do kraja 2023. godine, a te je preporuke početno prihvatilo i MPU, te nakon izmjena Zakona 1. srpnja 2023., nastavilo kroz radnu skupinu sustavni rad na Zakonu (platni razredi, koeficijenti, indeksacija) da bi sada, na zadnjem sastanku, ponudilo samo izmjenu Zakona unošenjem materijalnih prava.

Upravni odbor UHDD-a zakazao je sljedeći sastanak za petak, 19. siječnja 2024., na kojem će se odlučiti o daljnjim aktivnostima Udruge.”

Odbili ih i suci

Podsjetimo, i suci su jučer najavili “mjere upozorenja”.

“Određuje se mjera upozorenja u trajanju od 22.1. do 2.2. na način da se odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima osim u onim predmetima u kojima može doći do nenadoknadive štete.

Trajanje mjere ovisi o reakciji izvršne vlasti tako da mogu biti prekinute i prije roka, a može i ne doći do njih ako se postigne dogovor”, naveli su.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je u srijedu kako nije iznenađen, no da je razočaran odlukom sudaca koji su odbili predloženi im model uvođenja materijalnih prava te je poručio da je štrajk koji najavljuju neopravdan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!