I za Vladu je gotov godišnji: Očekuje ih burna jesen i nekoliko važnih zadataka

Vijesti 19. kol 202407:05 1 komentar
Goran Kovacic / Pixsell

Vlada se vraća s godišnjeg. Već ovoga tjedna pred njima je uži kabinet u srijedu, sjednica Vlade u četvrtak...

“Čeka nas naravno jako intenzivno političko razdoblje, i na jesen i na zimu. Vlada radi na nizu dokumenata koje ćemo u predstojećem razdoblju predstaviti javnosti”, rekao je za Novu TV glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Pred vladom će se brzo naći rebalans proračuna, ministri se moraju dogovoriti oko rezova, a vidjet ćemo i hoće li zaživjeti te kako će izgledati porez na nekretnine. Očekuje se i nacionalni plan stambene politike, usklađivanje mirovina te novi zakon o mirovinskom osiguranju.

“Imamo naravno i drugih prioriteta, nastavljamo rad na reformama kako bismo što prije ispunili sve kriterije za pristupanje OECD-u, tu je naravno i obnova potresom stradalih područja te naravno sve druge aktivnosti vlade na kojima ćemo nastaviti raditi”, nadodaje Milić.

Te aktivnosti pratit će i oporba, pogotovo rebalans proračuna, te nove korake u poreznoj reformi.

“Skrećemo pažnju da nam je potrebna porezna reforma koja će jače oporezivati krupni kapital, strane trgovačke lance i uvozne lobije, a ne da se uvijek svaka kriza prelama preko leđa hrvatskog srednjeg sloja i hrvatske proizvodnje”, izjavio je Mišel Jakšić.

Velika očekivanja i od Vlade i od rebalansa imaju i u sindikatima, pogotovo onima koji se nakon predizbornog perioda još uvijek osjećaju zakinuto.

“Naš sindikat je puno prije govorio o potrebi rasta dužnosničkih plaća, puno prije nego je politika ocijenila da je tio oportuno. Vidimo da se to prije ljeta dogodilo, i na tom tragu sada očekujemo da će Vlada raditi i na rastu plaća svih drugih zaposlenih u ovoj zemlji”, rekao je Matija Kroflin iz Nezavisnog sindikata znanosti.

I dok sindikati spremno kažu što hoće, poslodavci će prije javnih komentara vladinih poteza i planova ipak sačekati da prođe prvih sto dana.

A pored svega redovno planiranog, za Vladu će biti i mnogih neplaniranih tema koje nikako neće moći zaobići. “Bilo bi dobro da Oleg Butković kao poznati Facebook ratnik ponovo aktivira svoj profil i zajedno sa svojim šefom, Andrejem Plenkovićem, odgovori jasno što misli o upravljanju Jadrolinijom od strane njihovog čovjeka – Sopte”, nadodaje Jakšić.

A sve to događat će se u ozračju kampanje za predsjedničke izbore, koja se tek treba zahuktati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare