Imao je 15 kada je organizirao bijeg obitelji u strahu da će otac presuditi mami

Vijesti 20. velj 202111:43 > 14:29 0 komentara
Barbara Matejčić

Yazdan je ozbiljan, marljiv i odgovoran, kao djeca koja su rano spoznala da su u životu često prepuštena sebi i da se treba boriti. S majkom i dvije sestre pobjegao je od nasilnog oca koji je htio udati svoje devetogodišnje kćeri, a ženi je prijetio.

Novinarka Barbara Matejčić u filmu “4700 kilometara daleko” donosi njegovu priču.

“Ništa mi ne nedostaje. Osim bake. Mamine mame”, kaže Yazdan. Kao većini izbjeglica, život mu se dijeli na prije odlaska i poslije odlaska.

Autorici namjera nije bila razgovarati o prije. Yazdanova mama morala je imati dobre razloge kada je s troje djece napustila dom i da o tim razlozima nisu dužni javno govoriti, pogotovo ne djeca. No prvo što je Yazdan ispričao bili su upravo događaji zbog kojih su odlučili staviti točku na dotadašnji život.

Barbara Matejčić

 

Yazdan je naizgled kao bilo koji tinejdžer: nasmijan je, nosi crne uske traperice, hudicu i pernatu jaknu, miriše po parfemu. No ozbiljan je, marljiv i odgovoran, kao djeca koja su rano spoznala da su u životu često prepuštena sebi i da se treba boriti.

“4700 kilometara daleko” film je o njemu. O dečku koji je s 15 godina organizirao bijeg svoje obitelji strahujući da će mu otac presuditi mami i k tome udati devetogodišnje sestre.

Film nije ni dokumentarni ni igrani, već je nastao od arhivskih snimaka koji, kao simbolična vizualna pozadina, prate Yazdanovu naraciju.

Koncept i tekst: Barbara Matejčić, prema razgovorima s Yazdanom Fayyazom

Naracija: Yazdan Fayyaz

Video: Sanja Bistričić

Glazba: Sanja Bistričić

Obrada zvuka: Doringo

Film je napravljen u suradnji s UNHCR-om Hrvatska, Agencijom UN-a za izbjeglice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!