Iza Međimurje plina stoje Mađari? “Ne štitimo svoje interese ni na državnoj ni na gradskoj razini”

Ekonomija 30. svi 202417:26 2 komentara
Marko Jurinec/Pixsell

Međimurje plin će početkom listopada ove godine od Gradske plinare Zagreb-Opskrba (GPZO) preuzeti opskrbu kućanstava koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom na području grada Zagreba, jer je na natječaju ponudilo cijenu od od 0,0095 eura po kilovatsatu (eura/kWH), službeno je u srijedu navečer objavila HERA. O posljedicama ove odluke na GPZO u N1 Studiju uživo s našom Sandrom Križanec razgovarao je predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike Hrvatske Vlatko Kottnig.

GPZO sada gubi 290 tisuća kućanstava, a Kottnig je uvjeren da će to predstavljati ozbiljan problem. “Tvrtka sad ima ozbiljnih problema i morat će se tržišno orijentirati. Ovaj udio im je donosio 90 posto poslovanja.”

Prema HERA-inom priopćenju, cijena je bila presudna. “Izašli su službeni podaci od HERA-e, kako su se drugi opskrbljivači javljali s puno nižim cijenama. Postavlja se pitanje onda je li 10,9 u prvom i 10,2 u drugom natječaju bila realna cijena ili se moglo ići i niže jer je poslovanje tvrtke bilo pozitivno u 2023.”

Kottnig navodi da je ovo “apsolutno kriva odluka uprave tvrtke koja je i podcijenila Međimurje plin i smatrali su do samog kraja da se oni neće javiti”.

“Cijena koju su odbarali je u najmanju ruku bila kockarska”, istaknuo je.

Kottnig je komentirao i što ova odluka znači za područje Međimurja. “Međimurje plin je izgubilo u javnoj usluzi svoje distributivno područje, tamo je došao HEP Plin. Međimurje plin je po mojim saznanjima poslalo svojim potrošačima da nema javne usluge i poslali su im ugovore za tržišnu opskrbu plinom. Jako su dobro organizirani i čovjek koji vodi tu firmu sigurno ima puno veće kompetencije nego ova zagrebačka uprava.”

Uloga Mađara

Stoji li mađarski kapital iza firme Međimurje plin?

“Igen (mađ. da), mađarski, da, to je to”, rekao je Kottnig.

Tko, dakle, stoji iza toga? “Mađari.”

Kottnig navodi da je sve u skladu sa zakonom. “Ne štitimo svoje interese ni na državnoj ni na gradskoj razini.”

Prozvao je upravu GPZO-a, navodeći da je jako loša i da definitivno mora otići. “Ona nije zaslužila da vodi ovakvu kompaniju, pogotovo nakon maila u kojem prijete radnicima… Radnici strahuju jer prijetnje koje su dobili su artikulirane na način da bi ih firma mogla kazneno goniti ako iznose išta što radi štetu firmu. Pa štetu firmi nisu napravili radnici već uprava, nesposobna, nekompetentna”

Osvrnuo se i na stav zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, navodeći da je u jednu ruku u pravu. “Natječaj je suspektan, Međimurje plin nema razdvojene djelatnosti i smatram da to nije tržišno korektno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare