Izbori u HDZ-u. Glasao Plenković: “Logično je da pobjednički tim ne treba mijenjati”

Vijesti 13. srp 202409:28 7 komentara
andrej plenković glasa na izborima u hdz-u
N1 / Ivan Hrstić

U subotu se održavaju unutarstranački izbori u Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Dosadašnji predsjednik stranke i kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković glasao je na biračkom mjestu na zagrebačkom Svetom Duhu.

“Biramo neposredno predsjednika, zamjenika i četvero potpredsjednika”, rekao je Plenković nakon što je glasao. Podsjetio je na uvjerljive pobjede na parlamentarnim izborima i onima za EP. “Logično je da tim koji ostvaruje bitna postignuća za hrvatske građane ne treba mijenjati. Zato smo poslali poruke koje su važne za jačanje za najvažnije stranke u hrvatskoj povijesti, koju je osnovao Tuđman i koja ima najveća postignuća u hrvatskom političkom životu. Vjerujem da će veliki broj članica i članova izaći na izbore”, rekao je Plenković.

“Kako nije neka velika neizvjesnost, radit ćemo naš šestero i narednih godina”, rekao je Plenković uz osmijeh dodajući da je HDZ na vlasti u perspektivi 12 godina, da stranke posluje besprijekorno i da je u potpunosti konsolidirana i ne ovisi o nijednom donatoru te da redovito izvršava sve svoje obveze.

Ciljevi HDZ-a

Plenković je najavio da će se pozabaviti onima koji štete stranci te da će se orijentirati prema mladima. Nastojat će, kaže, jačati stranku u većim urbanim sredinama.

Rekao je i kako žele imati dobre kandidate na lokalnim izborima 2025. godine.

U teoriji, dovolno je da na ove izbore izađe jedan glasač, a demokratski legimitet je veći ako izađe što više, kaže Plenković.

Afrička svinjska kuga

Novi slučaj afričke svinjske kuge pojavio se u Slavoniji. Plenković kaže kako je reakcija bila promptna. “Nažalost, ta bolest postoji i jako je teško pratiti kako će doći virus”, kaže.

“Upravljanje tim krizama ima svoja pravila, to su pravila struke. Ne možemo mi sad čarobirati nešto ako se cijeli svijet time bavi jedinim načinima kojima mogu. Nemate vi što drugo nego ograničiti širenje. Najvažnija je reakcija brzo ograničenje i strogo ograničenje. Slušat ćemo struku”, kaže Plenković.

Napad na KBC Rebro

“Pratili smo nakon napada, podaci su tu. Koliko ja shvaćam, sve funkcionira normalno, kaže”

Rodni studiji

Na pitanje o Rodnim studijima, Plenković kaže da je situacija smiješna te da su upućeni na drugi postupak, a ne odbijeni.

“To spada u sferu autonomije Sveulišta. Imate ustavno načelo autonomije Sveučilišta. Tu je točka, ja ne znam kad smo mi komentirali neki program”, kaže Plenković.

Objava rezultata

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Damir Sesvečan objavit će na konferenciji u 21 sat prve privremene i neslužbene rezultate izbora za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike HDZ-a.

Nakon objave rezultata, očekuje se izjava Andreja Plenkovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare