Izvješća o kibernetičkoj sigurnosti poslana Berošu otkrila što još treba popraviti u nekim bolnicama

Vijesti 03. srp 202418:16 1 komentar
Igor Soban/PIXSELL

Nakon ozbiljnog hakerskog napada na KBC Zagreb o kojem se još ne znaju svi detalji, ministar Vili Beroš zatražio je izvještaje svih bolnica u Hrvatskoj o kibernetičkoj sigurnosti njihovih sustava.

Još uvijek se ne zna jesu li podaci pacijenata i liječnička iz KBC Zagreb kompromitirani, odnosno izvučeni iz sustava i što će se dogoditi nakon 18. srpnja kada ističe navodni rok za plaćanje otkupnine. Ministar Beroš u utorak je potvrdio da je otkupnina zatražena, no poručio je da ju Hrvatska neće platiti jer ne pregovara s kriminalcima.

No, što će nakon toga biti s podacima do kojih su hakeri uspjeli doći i o kojim se sve točno podacima radi nije poznato. Istražitelji i dalje rade na ovom slučaju, a za sada je hakerska skupina Lock Bit 3.0 preuzela odgovornost za ovaj napad.

Beroš je još u petak zatražio izvještaje i ostalih zdravstvenih institucija u Hrvatskoj, a danas je za N1 potvrdio da je zaprimio izvješća od 62 bolničke zdravstvene ustanove.

Utvrđeni nedostaci u sustavima

“Ta izvješća stigla su nakon dopisa ministra zdravstva vezano za provjeru sigurnosnog statusa informatičkog sustava. U Izvješćima su navedeni svi detalji postojećih sigurnosnih mehanizama informatičkih sustava kao i ponegdje potreba za djelomičnom nadogradnjom informatičkih sustava u budućnosti. To je potrebno u skladu s razvojem tehnologija sigurnosnih standarda”, naveli su iz Ministarstva zdravstva.

Potvrđeno je, dakle, da su u određenim sustavima potrebne nadogradnje, odnosno da njihovo trenutno stanje nije dovoljno sigurno.

Provjere cijelog sustava

Potvrđeno nam je i da je tijekom 2022. i 2023. Ministarstvo zdravstva nad svim operatorima ključnih usluga u zdravstvenom sustavu, što uključuje i sve bolnice, provelo postupak provjere sukladnosti s propisanim mjerama kibernetičke sigurnosti po NIS direktivi.

“Nakon upitnika za samoprovjeru i sastanaka sa svakom bolničkom ustanovom te eventualne provjere na terenu, svaka je bolnička ustanova dobila izvještaj o stanju sukladnosti s popisom mjera za daljnje aktivnosti usklađivanja, odnosno podizanja razine kibernetičke sigurnosti”, rekli su nam u Ministarstvu zdravstva.

Je li još netko ugrožen?

Na upit ima li još koja zdravstvena ustanova aplikaciju poput one koja je probijena u KBC Zagreb iz Ministarstva nisu željeli odgovoriti.

“Tu informaciju nismo u mogućnosti dati zbog sigurnosnih razloga i postupanja nadležnih službi uslijed nedavnog kibernetičkog napada”, poručuju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare