Je li bilo propusta u postupanju osječke policije? “Pištolj je slučajno opalio, je li to normalno?!”

Vijesti 29. ruj 202320:48 0 komentara

Za vrh policije, ali i resornog ministra nema sumnje: tvrde da nije bilo propusta u postupanju nakon što je policajac iz službenog pištolja ubio studenticu iz Osijeka. Ne vide ništa sporno niti u nastupu šefa osječke policije, koji je govoreći o tom slučaju u četvrtak bio pun razumijevanja za kolegu policajca. Udruge civilnog društva su zgrožene zbog načina na koji policija komunicira.

“Prema onome što smo mi zaključili, on se malo hvalio i pokazivao novu futrolu. Vadio je pištolj, vadio je streljivo, vraćao, repetirao i u jednome trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku”, izjavio je jučer na sjednici osječkog Gradskog vijeća šef tamošnje policije.

Resorni ministar Davor Božinović ima razumijevanja za načelnikov istup: “On je govorio o okolnostima na način da je vjerojatno pokušao odgovoriti na ono što se policiji u cijelom ovom slučaju pokušavalo staviti na teret, a to je da je netko zataškavao ubojstvo u Osijeku.”

I to je bilo sve od ministra pa je lopticu prebacio na šefa krim policije koji je rekao kako je policija besprijekorno obavila svoj posao. Pojasnio je i zašto je DORH prekvalificirao kazneno djelo.

“Niti je to prvi puta, niti zadnji puta da ćemo mi imati različite poglede na nešto što smo u tom trenutku prikupili. Dakle, mi govorimo o nečemu što je policija imala unutar 24 sata. Ja bih jako volio da ja mogu s vama razgovarati otvoreno, vjerujte mi da nakon toga ne bi više imali pitanja. Kad bi vam mogao objasniti, nisam u poziciji, poštujem zakon. Pratit ćete slučaj pa ćete vidjeti što će biti za šest mjeseci ili godinu dana”, izjavio je Antonio Gerovac, načelnik Uprave kriminalističke policije.

I umirovljeni kriminalist Željko Cvrtila smatra da je policija odradila sve po protokolima. Problem je jedino, kaže, u nastupu prema javnosti: “Čini mi se da su malo nespretno nastupili. Možda su imali i nekakvih situacija kod same koordinacije s DORH-om, ali nemam niti jedan argument s kojim bih mogao reći da se tu radi o zataškavanju.”

O zataškavanju ne govori niti dugogodišnja aktivistkinja iz Autonomne ženske kuće Zagreb, Sanja Sarnavka. Za nju je problem to što žrtva nije u središtu.

Sarnavka tvrdi da se i dalje nastavlja neozbiljan pristup, jer se čekalo satima da se uopće dođe do prvog priopćenja, nakon čega je išla priča o samoubojstvu.

“Nova futrola koja je fascinirala muškarca od 27 godina koji bi trebao štititi žrtve pa je pred djevojkom isprobavao pištolj pa je onda eto, gle, slučajno ubijena. I pištolj je slučajno opalio…pa je li to normalno”, kazala je aktivistkinja.

Iz policije se može neslužbeno čuti kako je ovaj slučaj pristupan u javnosti samo zato što neke političke opcije žele spriječiti donošenje zakona po kojem bi se kažnjavalo neovlašteno otkrivanje sadržaja te izvidne ili dokazne radnje. No, oporbene zastupnice Ivana Kekin i Anka Mrak Taritaš ponavljaju zašto je važno pratiti ovaj slučaj.

“Mi smo se nagledali policijskog zataškavanja kada su u pitanju njihovi kolege: od župana Dekanića preko drugih dužnosnika koji su uhvaćeni pijani pa do male Madine, što je Europski sud za ljudska prava osudio Hrvatsku radi postupanja hrvatske policije.”

“Interes ministra i interes svih treba biti da tu nema nikakvog skrivanja, da se odmah sve rasvijetli i da odmah sve bude riješeno, a ne ovo što su napravili. Na taj način su zapravo drugi put dali pljusku svim ženama i drugi put rekli da to nije baš važno.”

A dinamika istrage koja može trajati od najmanje šest mjeseci pa do godinu dana trebala bi rasvjetliti okolnosti ovog slučaja. Odgovore čeka javnost, odgovore čekaju žrtve koje u tišini trpe nasilje i često ga ne prijavljuju baš zato što ne vjeruju sustavu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!