Kako žive osobe s invaliditetom u Hrvatskoj? “Država sije strah i nesigurnost”

Vijesti 01. ožu 202318:01 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Sukladno novom Zakonu o socijalnoj skrbi svaki primatelj socijalne pomoći mora dati jamstvo da će se nakon njegove smrti državi vratiti novac potrošen na ime socijalne naknade, i to na temelju državne zabilježbe na nekretnine, čak i one u kojima primatelji pomoći i njihova djeca žive.

Profesor s katedre za socijalni rad Pravnog fakulteta u Zagrebu Nino Žganec komentirao je u N1 Studiju uživo odredbe zakona prema kojima se država može upisati na nekretnine u vlasništvu korisnika socijalnih naknada.

Napomenuo je da gotovo identičnu odredbu imamo još u zakonu iz 1997. “Od tad do danas je doneseno pet novih zakona o socijalnoj skrbi, bilo je 14 izmjena zakona i gotovo identična odredba o mogućnosti, odnosno, sad obvezi da se država upisuje zabilježbom je tu”, rekao je i istaknuo kako zabilježba države nad imovinom primatelja socijalne pomoći poništava temeljni smisao socijalne pomoći.

“Radi se o nezakonitom, protuustavom i nemoralnom postupku”

Gost Newsrooma Ivan Milatić, predsjednik Nacionalne udruge pomoćnika u nastavi i sam invalid i osoba koja treba pomoć od kojeg je država tražila da se upiše na njegovu imovinu.

Rekao je kako preko Centra za socijalnu skrb dobiva osobnu invalidninu i da bi to mogao ostvariti tražili su od njega da stave zabilježbu na nekretninu bez obzira što je riječ o jedinoj nekretnini u njegovom vlasništvu. Milatić smatra da se radi o nezakonitom, protuustavom i nemoralnom postupku.

“Nikako se ne radi o nečemu što skrbi ili štiti, kako oni to vole reći, najvunerabilnijoj skupini stanovništva. Problem je i taj što se premijer rijetko bavi tom problematikom, a kad se bavi onda pogrešno govori o izjednačavanju osobnih invalidnina, ali to je jako daleko od istine”, rekao je Milatić. Rekao je kako je njegova osobna invalidnina nešto veća od 300 eura dok je osobna invalidnina civilnih invalida rata, koji primaju mirovinu preko MORH-a 900 eura za isti postotak invalidnosti.

“Ako se zaposlim onda mogu tražiti brisanje zabilježbe. Ja da bi se zaposlio mene treba netko izričito zatražiti. Jer smo mi kao osobe s invaliditetom potpuno nevidljivi na tržištu rada i doslovno je tako jer ja svoju referenticu na zavodu za zapošljavanje svaka dva mjeseca redovito čujem i svaka dva mjeseca dobijem isti odgovor”, kaže Milatić.

Rekao je i kako mu je teško naći posao i zbog kvalifikacija koje ima, a zbog kojih bi ga poslodavac morao zaposliti na višem minimalcu te kako je uvijek u radnu knjižicu pisao nižu kvalifikaciju diplomiranog pravnika umjesto magistra znanosti prava.

“Na kraju ispada da je bolje da se degradiraš, da kažeš da si manje školovan nego što jesi, a da ne kažem da ja imam volje i želje za raditi, ali na žalost na ovom tržištu i u ovoj zemlji to ne mogu. Ne znam tko je rekao da je Hrvatska socijalna zemlja, ali to nije to”, kaže Milatić.

“Država sije strah i nesigurnost”

Na komentar da ova odredba o upisivanju na imovinu postoji od 1997. godine, ali da se počela primjenjivati tek od prošle godine Milatić kaže da ne zna zbo čega je to bilo tako. Rekao je da su od njega tražili sve moguće dokumente, bankovne izvode, od zavoda za zapošljavanje gdje je sve radio i da je nakon što je sve to dostavio da su od njega tražili da im dopusti da se upišu na imovinu kako bi primao jedini prihod kojeg ima.

“Uzalud sav trud i školovanje, ako ja moram potpisati kapitulaciju pred nekim tko bi trebao skrbiti o meni i brinut da mi bude bolje u životu”, kaže Milatić i dodaje da ih je pitao hoće li mu se sad promjeniti život na bolje ili hoće li dobiti nešto više te da je odgovor bio ne.

Komentirao je i izjave ministra Marina Piletića koji je rekao da će stati na kraj praksi upisivanja na imovinu primatelja socijalne pomoći. Milatić je rekao da je ta praksa zaživjela u vrijeme bivšeg ministra Josipa Aladrovića.

“Čudi me da je uopće rekao da će se preispitati nešto što je nakaradno, što je protivno svim socijalnim načelima i konvencijama na koje se Hrvatska obvezala, a to je da jedina nekretnina ne može biti terećena”, kaže Milatić.

Dodaje i to da država koja treba brinuti o socijalno ugroženima to ne čini. “Čini upravo suprotno, sije strah i nesigurnost”, kaže Milatić.

“Piletić ne zaslužuje resor koji mu je povjeren”

Rekao je i da postoje jasni i strogi protokoli o tome tko ima pravo na osobnu naknadu. “Ovo je apsurd jer da bi uopće ušli u sustav socijalne skrbi, odnosno njihovih mjera vi morate proći provjeru tri osobe koje vam češljaju po stambenom prostoru, postavljaju mnogo pitanja i sve provjeravaju”, kaže Milatić.

Smatra kako ministar Pilatić uopće nema empatije. “Taj čovjek ne zaslužuje resor koji mu je povjeren jer nema ni zrno razumjevanja za ono čime se treba baviti”, kaže Milatić i dodaje da na njegovu žalost bilo je i gorih ministara.

Dodao je da mu je laknulo nakon što je ministar Piletić  obećao da se korisnicima minimalne naknade, odnosno najsiromašnijima, država neće zabilježavati na jedinu nekretninu kao jamstvo da će se nakon njegove smrti državi vratiti novac potrošen na ime socijalne naknade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!