Ressler o europskim izborima: Parlamentarni izbori su nam dali vjetar u leđa, ali ne razmišljamo tako

Vijesti 05. lip 202417:55 0 komentara

HDZ-ov kandidat za europske izbore, Karlo Ressler, gostovao je u N1 Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje je govorio o nadolazećim europskim izborima.

Europski izbori su pred vratima, a HDZ-u se smiješi pet mandata, što je mandat više nego prošle godine. Jesu li na to utjecali nedavni parlamentarni izbori prokomentirao je Karlo Ressler, HDZ-ov kandidat za europske izbore.

“Imali smo intenzivnu, dinamičnu, tešku kampanju za izbore za Hrvatski sabor, jednu kampanju koja je bila prepuna i teških riječi, pretjerane retorike sa strane oporbe, kampanju koja je trajala mjesecima, koja je bila usmjerena protiv HDZ-a i jasno je kada je došlo do formiranje Vlade da nam je to dalo jedan vjetar u leđa. Međutim, ne razmišljamo na takav način. Pokušavamo voditi jednu proaktivnu, afirmativnu kampanju te predstaviti sve ono pozitivno što se dogodilo u Hrvatskoj proteklih pet godina”, rekao je Ressler.

Dodao je i kako su u HDZ-u svjesni kakva je situacija i što sve treba i može biti bolje da Hrvatska bude bolja i uređenija.

“Ali, s ponosom vidimo i sve ono što je postignuto. Bili smo na 60 posto prosječne europske razvijenosti, a u 10 godina i manje došli smo na 76 posto prosječne europske razvijenosti”, dodao je Ressler.

Odgovorio je i na pitanje koliko ćemo još trebati čekati da se zaustavi trend iseljavanja odnosno da dođemo iznad 90 posto razvijenosti.

“Dinamika je ovakva kakva je. Zadovoljni smo sa smjerom. Nema države članice Europske unije koja se u proteklim godinama pa i ove godine razvija brže nego Hrvatska i to su činjenice. Hrvatsko gospodarstvo i dalje raste najbrže. Proteklih pet godina za Hrvatsku je gotovo sigurno pet gospodarskih najuspješnijih godina. Ipak, to ne znači da imamo nekakve ružičaste naočale. Nećemo stati s 76 posto, nećemo se s tim zadovoljiti.”

Komentirao je i trenutnu Vladu te vjeruje li u održivost takve koalicije odnosno u zajednički rad prema ciljevima.

“Apsolutno. Program Vlade je jasan. Jasni su bili i naši ciljevi. Jedan proeuropski smjer hrvatske Vlade otkad je Plenković preuzeo vlast prije osam godina. Sada imamo nove partnere, ali to ne mijenja našu predanost, naše temeljne ciljeve. Bitno je kakav je naš položaj u Europi i za što se možemo izboriti u Europskom parlamentu.”

Odgovorio je i na pitanje koliki će biti izazov pronaći zajednički jezik s novim partnerima obzirom na to da se oko nekih tema ipak razilaze.

“Bitno je da Vlada djeluje jedinstveno, da djeluje kohezivno. Vjerujem da će to tako i biti. Na EU izbore izlazimo samostalno i idemo sa snažnom listom”, dodao je Ressler.

Upitan je i što misli tko će biti kandidat HDZ-a za predsjedničke izbore, hoće li to biti Davor Ivo Stier i što misli o njemu kao kandidatu.

“Izbori dolaze krajem godine. Mislim da se otvara veliki prostor da HDZ izađe s ozbiljnim kandidatom koji može predstavljati sve hrvatske ljude. Nemamo naše kandidate još uvijek, a gospodina Stiera cijenim i drago mi je da je na listi za Europski parlament. Kada dođe trenutak za to, izaći ćemo s najsnažnijim mogućim kandidatom.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!