Odbor za pravosuđe nije podržao nikog od kandidata za Vrhovni sud

Vijesti 08. lip 202107:52 > 17:26 2 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

- Saborski Odbor za pravosuđe nije podržao većinom glasova ni jednog kandidata za čelnu osobu Vrhovnog suda nakon što ih je četvero u utorak pred odborom predstavilo svoje programe i odgovaralo na pitanja.

Pred Odborom za pravosuđe, čija je odluka za ustavnog predlagatelja, predsjednika RH, neobavezujuća, programe su predstavili Zlata Đurđević, Lana Petö Kujundžić, Snježana Rizvan i Šime Savić, dok je Boris Vuković u utorak odustao od kandidature.

Đurđević: Nisam prekršila ni zakon ni Ustav niti sam sudjelovala u protuzakonitoj proceduri

Predstavljajući svoj program Zlata Đurđević, za koju je predsjednik RH već najavio da će ju predložiti Saboru, a parlamentarna većina ustvrdila da ju neće podržati, je naglasila da je glavno načelo kojim se vodila u svojem programu prevođenje hrvatskog sudstva iz tranzicijskog razdoblja u razdoblje vladavine prava.

“Glavno načelo kojim sam se vodila u svom programu je prevođenje hrvatskog sudstva iz tranzicijskog razdoblja u razdoblje vladavine prava. Brojne mjere koje sam predložila, mislim da će izvesti sudstvo iz tog tranzicijskog razdoblja. Krajnji cilj trebao bi biti vraćanje povjerenja građana u sudstvo, znamo do je ono na niskim granama i da ima negativni trend.

VEZANE VIJESTI

Ukazala sam i na greške i na tumačenje koje naši suci primjenjuju. Tumače pravo na jedan gramatički, jezični, formalistički način, a ne teološki, u smislu otkrivanja svrhe toga zakona.

Ciljevi su da stvorimo pravosuđe koje će biti učinkovito, transparentno, odgovorno i stručno.

Ključna za vraćanje povjerenja u pravosuđe je transparentnost. Hrvatska je po tom aspektu najlošija u EU-a, imamo najniži broj odluka dostupnih na internetu. To je nešto što se jako brzo može promijeniti.

Predsjednik VSRH ima sve mehanizme da utvrdi je li u predmetima došlo do odugovlačenja postupka iz objektivnih ili subjektivnih razloga. “, rekla je Đurđević.

Zalaže se i za otvoren i transparentan odabir sudaca. “To sada nije tako”, rekla je.

“Potrebno je i digitalizirati naše sudstvo, to je izričito važno. Pojednostavit će rad, smanjiti troškove i olakšati kontrolu”, naglasila je Đurđević.

Na kraju je rekla da smatra da se javila na ovu funkciju svjesna problema koji postoje, da ima znanja i volje. “Zahvalna sam predsjedniku Republike što je to prepoznao u meni i pokrenuo cijeli ovaj proces”, rekla je.

HDZ-ov Damir Habijan pitao ju je zašto “pristala biti sudionica postupka koji nije sukladan zakonu”.

“To je najteža optužba koja je došla prema meni iz političkih krugova i moram reći da ja niti sam prekršila zakon niti sam prekršila Ustav niti sam sudjelovala u protuzakonitoj proceduri. Koja je to radnja kojom sam ja prekršila zakon? Na prvi poziv se nisam bila dužna javiti. Moj postupak je započeo onog trenutka kada me predsjednik pozvao i pitao želim li biti kandidatkinja. Prvi poziv je već bio krenuo. Kad sam pristala biti kandidatkinja, ja sam čekala drugi poziv i javila se na njega. Ja sam pristala, a nakon toga je za postupak odgovoran predsjednik Republike. Ustavni sud je svojom odlukom odlučio da će se javni poziv ponoviti, ja sam se onda javila. Smatram da je glavna i jedina zadaća sudaca i predsjednika VSRH-a da se drži Ustava i zakona, nikakvi pregovori i rasprave s političkim tijelima koja provode ovaj izbor ne mogu doći u obzir niti se od mene može tražiti da budem tajni kandidat, a čini mi se da cijela ova rasprava vodi tome – da predsjednik RH nije izašao s time, da smo se mi dogovorili, onda ovi prigovori ne bi postojali. Ja na to ne mogu pristati, nadam se da ni Hrvatska ne može pristati”, odgovorila je Đurđević. Još jednom je naglasila da nije postupila protuzakonito te da ne može biti odgovorna za postupke predsjednika Republike.

Odgovarajući na pitanje HDZ-ovog Dražena Bošnjakovića o preferiranom sustavu izbora sudaca Đurđević je između ostalog rekla da nigdje u programu nije predložila da parlament bira suce: “Nikako nisam za to da bi parlament trebao birati, ali se treba razmisliti o sastavu DSV-a”.

Marija Jelkovac (HDZ) pitala je Đurđević smatra li da je hrvatsko pravosuđe neovisno ili nije.

“Smatram da je neovisno. Međutim, vidimo da percepcija javnosti nije takva. Ja osobno smatram da naše pravosuđe je neovisno i da ima sve mehanizme da bude u potpunosti neovisno”, odgovorila je Đurđević.

Potpredsjednik Odbora Krunoslav Katičić (HDZ) rekao je da je “fascinantna lakoća kojom odbacuje dosege hrvatskog pravosuđa” te ju je upitao zašto se zalaže za ukidanje i okrupnjivanje specijaliziranih sudova iako su trendovi zapadnoeuropskih sustava teže upravo tome.

Đurđević je rekla da nije za ukidanje specijaliziranih sudova, već da smatra da se specijalizirani sudovi trebaju zamijeniti specijaliziranim odjelima unutar sudova.

Na poziv Nikole Grmoje (Most) da pojasni svoj stav oko izručenja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, Đurđević je rekla da većina država EU-a brani izručenje svojih državljana nakon zastupanja zastare.

Dodala je da se njezino stajalište odnosilo na praksu Europskog suda i da je bilo potpuno izvučeno iz konteksta.

“Sve ovo je igrokaz za javnost, a samo tražimo da se dva predsjednika dogovore. To ne smije biti tako”, zaključila je Đurđević o cijelom postupku.

Đurđević je nakon svog intervjua dala izjavu za medije koju možete pročitati OVDJE.

Petö Kujundžić: Sudovi moraju biti otvoreniji za javnost

Lana Petö Kujundžić je u predstavljanju kazala da Vrhovni sud mora biti efikasan, brz i žuran u postupanjima, ali i da svojim autoritetom to mora omogućiti i ostalim sudovima. Naglasila je kako je važno da svaki sud bude jednako tehnički opremljen te da je nedopustivo da samo pojedini sudovi imaju potpuno veliku mogućnost informatičkog i tehničkog osposobljavanja. Uz to, smatra da sudovi moraju biti otvoreniji za javnost čime bi se promijenila percepcija građana o pravosuđu.

Na pitanje izbranog člana Tončija Restovića da ocijeni rad aktualnog predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, Petö Kujundžić je kazala da je Sessa ”pomalo nevidljiv”. Nadodala je i da se zalaže za specijalizaciju sudaca Vrhovnog suda. ”Vrhovni sud bi trebao biti skup mudraca koji će nam davati pravna mišljenja o pojedinim pravnim pitanjima. Činjenice bi trebao utvrđivati niži sud”, mišljenja je Petö Kujundžić.

Rizvan: Postoje suci koji su bahati

Snježana Rizvan je u svojem predstavljanju istaknula kako je ”došlo vrijeme da se unese ljudskosti u pravosuđe”. ”Ne mislim da je pravosuđe korumpirano. Problem je dugotrajnost vođenja postupka, a neučinkovitost sudaca je nedopustiva”, kazala je Rizvan ocijenivši da postoje suci koji su ”bahati”.

Na upit HDZ-ove Marije Jelkovac kako bi povećala učinkovitost pravosuđa, Rizvan je istaknula da bez poštovanja zakonskih rokova za rješavanje sudskih predmeta nema kardinalnih promjena u pravosuđu. Uz to, smatra da bi se učinkovitost pospješila uvođenjem video-linkova i smanjenjem odgađanja sudskih rasprava.

Savić: Pojačati kontrolu sudaca

Šime Savić je istaknuo da su ključni problemi pravosuđa neujednačena sudska praksa. ”Vrhovni sud tu nije ispunio svoju svrhu, a to stvara zbrku i dugotrajnost sudskih postupaka. Treba pojačati kontrolu sudaca i udaljiti suce koji štete pravosuđu, iako većina sudaca radi savjesno, predano i pošteno”, zaključio je Savić.

Nikome natpolovična većina

U glasovanju na kraju sjednice nitko od kandidata nije dobio natpolovičnu većinu glasova, a jedino je Grmoja rekao da daje pozitivno mišljenje o svima koji su se danas predstavili.

“Svi imaju moju podršku kako bi došli pred Sabor i odgovarali na pitanja kao pred odborom”, rekao je Grmoja, ističući kako je jasno da se izbor predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda neće dogoditi bez dogovora predsjednika Vlade RH i predsjednika države. “Možemo ih pozvati na dijalog, na prestanak optuživanja, sukoba i teških riječi… Mislim da je to jedini način”, kazao je Grmoja.

Kandidata za predsjednika Vrhovnog suda Saboru predlaže predsjednik republike, uz prethodno savjetodavno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe i Opće sjednice Vrhovnog suda koja sredinom svibnja nije dala pozitivno mišljenje ni za jednog od petero kandidata.

Aktualnom predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi mandat istječe u srpnju, a ukoliko Sabor do tada ne izabere novog čelnika najvišeg suda tu dužnost privremeno će obnašati zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.