Kod Lastova uočena invazivna vrsta: Prijavite ako je primijetite

Vijesti 12. lip 202416:08 0 komentara
Riba lav ili pterois miles invazivna vrsta viđena kod Lastovskog otočja
riba lav, Pterois miles

U Parku prirode Lastovsko otočje po prvi put je uočena invazivna riba lav (lat. Pterois miles). Čuvarica prirode Ivana Lagetar i instruktor ronjenja Goran Butajla tijekom zarona otkrili su i uklonili mladi primjerak te vrste na dubini od 15 metara.

Kako prenosi portal Morski.hr, ova vijest je izazvala zabrinutost s obzirom na poznatu štetnost koju ova vrsta može prouzročiti. Riba lav, poznata po otrovnim bodljama, već je izazvala ozbiljne probleme u drugim dijelovima svijeta

Riba lav, ili kako je negdje zovu riba paun, đavolja riba, vatrenjača, lako je prepoznatljiva po svojim dugim, šarenim perajama i karakterističnim prugama koje podsjećaju na lavlje grive. Odrasle jedinke mogu narasti do 35 centimetara u duljinu, svoje otrovne bodlje koriste kao obrambeni mehanizam protiv predatora.

Brzo se razmnožava, izuzetno prilagodljiva

Ono što čini ovu ribu posebno opasnom u invazivnim uvjetima je njen apetit i reproduktivna sposobnost. Riba lav je izuzetno prilagodljiva i može preživjeti u različitim uvjetima, dok njen predatorski način života ozbiljno ugrožava lokalne riblje populacije. Osim toga, brzo se razmnožava, što dodatno otežava kontrolu njenog širenja.

Iako potječe iz Indo-Pacifičke regije, kroz Sueski kanal ova vrsta dospjela je u Mediteran i počela se širiti i u Jadransko more.

Poslijedica zagrijavanja mora

Dolazak ove vrste u Jadran, uključujući i Park prirode Lastovsko otočje, povezuje se s globalnim zatopljenjem i promjenama u morskim strujama.

Povećanje temperature mora omogućava ovoj tropskoj vrsti da preživi i razmnožava se u novim područjima, a toplija mora postaju pogodno stanište za vrste koje inače ne bi preživjele u tim uvjetima.

Nema prirodnih predatora

Ova riba nema prirodnih predatora u Jadranu, što znači da se može nekontrolirano razmnožavati i prekomjerno loviti lokalne riblje vrste. To može dovesti do smanjenja biološke raznolikosti i destabilizacije ekosustava.

Prisustvo ribe lav u Lastovskom otočju može imati ozbiljne ekološke posljedice te predstavlja značajan izazov. Potrebno je hitno poduzeti mjere za praćenje i kontrolu širenja ove vrste kako bi se zaštitili lokalni ekosustavi i spriječile dugoročne štete.

U slučaju da primijetite ovu ili drugu invazivnu vrstu u našem akvatoriju, molimo da nam prijavite na [email protected].

Ukoliko ste u mogućnosti, ako je vidite uklonite je iz mora uz mjere opreza zbog otrovnih bodlja. A oni koji vole kušati nova jela, mogu od nje pripremiti ukusan obrok.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!