Koliko će Zagrepčani plaćati plin na zimu? Samo jedna stvar je sigurna

Vijesti 04. ruj 202409:09 0 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL

Krajem svibnja Međimurje plin pobijedilo je na natječaju opskrbljivača u obvezi javne usluge za zagrebačko distribucijsko područje od početka listopada pa do 30. rujna 2027. godine zbog ponuđene najniže marže od 0,0095 eura/kWh.

Gradska plinara Zagreb – Opskrba (GPZO) je ponudila 0,0102 eura/kWh te podnijela tužbu Upravnom sudu u Zagrebu protiv odluke HERA-e jer su smatrali da je natječaj proveden nezakonito. Pravorijek u tom slučaju još nije donesen, a tijekom kolovoza na adrese potrošača stigli su leci u kojima ih se poziva da i dalje ostanu kupci GPZO-a.

Prošloga tjedna HERA je objavila Odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. listopada do 31. prosinca 2024. te za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2025., kao i tablice s iznosima tarifa za svako od 30-ak distribucijskih područja, piše tportal.

Cijena plina u Zagrebu

Za zagrebačko područje ona iznosi 52,20 eura po MWh. U to ulaze trošak nabave plina, marža i trošak distribucije. Na cijenu se još dodaje PDV od pet posto i fiksna naknada od 1,73 eura. Kako ne bi izgubio kupce i financijski kolač te ugrozio poslovanje tvrtke, GPZO je odlučio zaigrati na kartu tržišne usluge opskrbe plinom i ponudio cijenu od 50,10 eura za MWh, uz zadržavanje visine marže kakva je bila u svibnju.

Sigurno je samo da će račun za plin biti veći nego prošle godine, bilo da se za distributera uzme Međimurje plin, ili GPZO, jer je cijena plina viša i jer će subvencija Vlade biti manja.

GPZO će i sada raditi s maržom koju su ponudili na natječaju u svibnju, ali tvrde da su tijekom ljeta nabavili određene količine plina po nižoj cijeni te da zbog toga mogu ponuditi niži iznos.

Trenutno povećanje tridesetak posto, odnosno oko 120 eura na godišnjoj razini za kućanstvo s prosječnom potrošnjom. ali iz Vlade su najavili da udar neće biti takav i da će ga ublažiti subvencijama. Koliko će one iznositi, Vlada bi trebala objaviti ovaj ili idući tjedan, ali prema riječima ministra financija Marka Primorca, poskupljenje bi trebalo iznositi između 10 i 15 posto.

Trenutno, za stan u Zagrebu od 60 metara kvadratnih u zgradi izgrađenoj između 1971. i 1987. godine prosječna godišnja potrošnja kreće se oko 12.500 KWh, a godišnji račun iznosi oko 562 eura.

GPZO ili Međimurje plin?

Svi korisnici GPZO-a na svoje adrese dobit će ponudu i jednogodišnji ugovor na potpis. Nakon što ga potpišu moraju ga vratiti poštom najkasnije do 23. rujna, do kada vrijedi ponuda. Ugovor se može isprintati i sa stranica GPZO-a te poslati.

Svi oni koji ne vrate potpisane ugovore automatski će se prebaciti na Međimurje plin. Naime sve njihove podatke s obračunima GPZO je dužan do 8. listopada dostaviti Međimurje plinu.

Prema riječima gradonačelnika Tomislava Tomaševića, cijena plina će biti ista narednih godinu dana i GPZO garantira da je osigurao dovoljne količine plina.

Kao i GPZO, i međimurska je tvrtka dužna, nakon što dobije podatke od GPZO-a, najkasnije do 31. listopada 2024. svim krajnjim kupcima koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom dostaviti na sklapanje trogodišnji ugovor, odnosno za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027.

Ono što je poznato jest da će plin poskupjeti, a pitanje je samo koliko. Za točan izračun trebat će sačekati iznos subvencija. Ali kako je Vlada najavila poreznu reformu i podizanje neoporezive osnovice od 1. siječnja, možda vam to što dobijete bude dovoljno da pokrijete godišnju razliku u povećanju cijene. I nadate se da će zima biti blaga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!