Masovna zaraza salmonelom na Lošinju: Izvor još nije poznat

Vijesti 10. kol 202421:48 0 komentara
Sime Zelic/PIXSELL

Epidemija salmonele izbila je na Lošinju. Sve je više slučajeva oboljelih gostiju koji su ljetovali na kvarnerskom otoku vitalnosti i završili po hrvatskim bolnicama, ali i onima izvan naših granica. Uzorci se analiziraju, izvor traži, a oboljeli čekaju odgovor od kuda je krenula masovna zaraza?

Obiteljski odmor pretvorio se u dramu. Po odlasku iz hotela i na putu kući Teina dvogodišnja kći osjetila je bol u trbuhu.

“Dolazimo doma i tu noć je prvi put povraćala i dobila temperaturu, temperatura ide preko 40, isto tako subota cijeli dan. U nedjelju se javljamo na hitni trakt na Sušak”, kaže Tea Simčić, majka zaražene djevojčice za Dnevnik.hr.

Gdje kreće liječenje s tri vrste antibiotika, a u čekaonici – šok.

“Kad sam ugledala gospođu koja je boravila u isto vrijeme kad i mi tamo isto je bila s djetetom od 2 godine, s tim da je i ona imala probleme, bilo mi je jasno da to ne može biti slučajnost”, dodaje Simčić.

I lavina je krenula. Iz dana u dan počeli su se otkrivati novi slučajevi. Svima isto mjesto ljetovanja – lošinjski hotel.

“Sveukupno se radi o 20-ak pacijenata, u zadnja 24 sata troje ih se javilo na naš hitan prijem. Kod djece koja su zaprimljena kod nas u stolici su detektirani bakterijski uzročnici, što je salmonela”, kazao je Zoran Barušić, zamjenik ravnatelja Klinike Fran Mihaljević.

Pronađena u uzorcima s Lošinja. U Nastavnom zavodu Primorsko-goranske županije traju intenzivne analize. Izvide provodi i Državni inspektorat.

“80-ak uzoraka to su uzorci koji su išli po nalogu sanitarne inspekcije to su uglavnom djelatnici i nešto ima pacijenata koji su se javili u ispostavu da imaju simptome, bakteriološka obrada je u tijeku, imamo par uzoraka od ranije. Kod njih dvoje potvrđena je salmonela”, kaže Dolores Peruč, sa odjela za kliničku mikrobiologiju NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Iz hotela kažu da, iako još uvijek nije potvrđeno da je izvor zaraze u hotelu, poduzeli su sve mjere zaštite gostiju. Dezinficirane su sve prostorije, površine i sitan inventar, a osoblje koje radi s hranom nosi rukavice. Postavili su, navode, i dezinficijense po hotelu.

Infekciju može prenijeti oboljela osoba ili pak kliconoša, a izvor infekcije je najčešće hrana. A ljeti je oprez posebno važan.

“Higijena ruku je zapravo osnovna da se prilikom uzimanja hrane i da sva hrana koja je dugo stajala na sobnoj temepraturi se više ne koristi za upotrebu ili ako je bila u frižideru do drugog dana ta hrana može biti suspektna”, napominje Peruč.

Na Lošinju inspekcija nije utvrdila nedostatke vezane uz rukovanje hranom, a izvor zaraze trebao bi biti poznat idući tjedan, po završetku analiza izuzetih uzoraka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!