Mijić: Plenković neće dopustiti da HDZ da podršku Miletiću u drugom krugu

Vijesti 16. ožu 202117:51 0 komentara
N1

Na lokalnim izborima Rijeka bira novu viziju razvoja grada - ukazuje istraživanje N1 i MASMI Adriatice na reprezentativnom uzorku 600 glasača grada Rijeke koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore.

Branko Mijić, nekadašnji novinar Novog lista gostovao je u Dataroomu te komentirao situaciju u Rijeci pred lokalne izbore. Na početku je Mijić rekao kako je anketa pokazala očekivano o položaju kandidata. “Ali ovo je samo prvi krug kvalifikacijski, trčat će se još tri kruga i treba vidjeti tko će koju poziciju zauzeti”, rekao je.

Zasad po anketi vodi SDP-ovac Mrko Filipović, dok se za drugo mjesto tiskaju tri moguća kandidata.

“Pa drugi krug je vrlo izvjestan, samo je neizvjesno koji kandidati će ući iako se u prva četiri ističu s pravom kao favoriti. Mislim da bi moglo doći do promjena u ovom redoslijedu i startne pozicije će se mijenjati i tek ćemo vidjeti koja dvojica će biti u finišu”, govori Mijić.

VEZANE VIJESTI

Iznenađuje što žene ne bi glasale za Miletića

Komentirao je i kandidata HDZ-a, inače čelnog čovjeka stranke u Rijeci.

“Očekivano, ta pozicija je pozicija čovjeka koji je čelni čovjek HDZ-a i naravno da HDZ-ovska vojska uvijek lansira svog predsjednika za svog kandidata, ali mislim da je prostora za napredovanje vrlo malo. Po ovome sad, osim Marka Filipovica koji vodi i na liniji je SDP-ovske vlasti, mislim da Marin Miletić ima najveći prostor za napredovanje, on je prvi izbor mladih i neodlučnih”.

Dodaje i kako je iznenađujuće što su žene u anketi rekle da ne bi glasale za Marina Miletića.

“Iznenađenje je što ne privlači žene s obzirom na to da se hvalio svojim stretch majicama, i vidimo da je prošao modnu preobrazbu, sada izgleda kao Yuppie, od Johna Rortyja do Frana Lasića”, komentira Mijić.

Dodao je i kako je Hrvoju Buriću ovo treća sreća nakon što je dva puta izgubio od Vojka Obersnela. Rekao je i kako je od ideologije nemoguće pobjeći.

“Od ideologije je nemoguće pobjeći. Vidimo da se kandidati u kvalifikacijama pažljivo odnose prema suparnicima jer ne znaju tko će u drugi krug i čija će im pomoć biti potrebna i zato je sad ideologija u drugom planu, ali kad borba bude jako tijesna onda će se zaoštravati ta ideološka pitanja. Vidimo po anketama da birači više vole ideologiju nego komunalna pitanja”, veli Mijić.

Govorio je i nezavisnom kandidatu Davoru Štimcu.

“On se pokušao udaljiti od ideologije, ali čim je u stožeru Ivica Relković koji je poznat kao čovjek koji je osmislio Most i koji je vodio kampanju Stranke s imenom i prezimenom, sigurno nešto tog Relkovića mora biti i u Štimčevom programu jer vidimo da on obuhvaća i lijevo i desno i na čemu Relković temelji svoj posao.”.

Dodaje i kako za njega nema nekih velikih razočarenja u anketi:

“Po meni je izostalo nešto zovemo sinergijom, što se vidjelo u odnosima Radničke fronte i Možemo!. Peović je na 5. mjestu kod birača. Da je došlo do sinergije Katarine Peović i Možemo! imali bi 10% glasova, a bez njih se ne bi mogla sastaviti gradska vlast. Većina kandidata nije vodila računa o tome kako voditi grad”:

Istaknuo je i kako bi najbolje bilo da kandidati, za koje ankete pokažu da nema šanse, odustanu i skrate muke biračima.

Plenković neće dopustiti da HDZ da podršku Miletiću

Mijić je rekao kako će se o svemu odlučivati nakon drugog kruga. “Ako Štimac pobijedi Filipovića SDP će ici u oporbu, ako pobijedi Miletića, Most će morati u oporbu i ostaje im samo HDZ za koaliciju.”

“Odnos mosta i HDZ-a je prema Andreju Plenkoviću neprijateljski i on sasvim sigurno neće dopustiti da HDZ-ovci daju podršku Miletiću u drugom krugu. Nezavisna lista Davora Štimca grabi i lijevo i desno i hoće i s jednim i s drugima.

Pa ne znam je li to baš tako i bi li se počistila uprava jer ako Miletić pobijedi i on mora formirati koaliciju s nekime, a to sigurno neće biti HDZ dok je Plenkovića. On ima tu sreću što je njegova kandidatkinja za zamjenicu Petra Matić”, veli Mijić.

Dodaje i kako nije izgledno da će se u koaliciji skupiti oni kojima ankete pokazuju da nemaju šanse. “Eventualno će se, kada dođe do drugog kruga, početi formirati neke koalicije, ali sada je potpuno besmisleno ako ih nisu formirali kada je bilo potrebno, ali na lijevoj strani je bilo mogućnosti za sinergiju.”

Obersnelova ostavština

“Mislim da za jednu objektivnu sliku trebati neko vrijeme, barem jedan mandat nekog drugog na čelu Rijeke. Tek tada ćemo moći uspoređivati. Obersnel uvijek može istaknuti kampus na Trsatu i EGK 2020, za jednu objektivnu ocjenu političkog djelovanja Obersnela treba proći barem jedan ovaj mandat pa ćemo tek onda moći reći”, objašnjava.

Rekao je i kako je Obersnelu politika svakodnevica: “On se osvrće na sve od sporta do crnokošuljaša. On ima stav i ima najjači stav od svih kandidata i na svom blogu proziva sve kandidate. Naravno podržava Filipovića, ali još uvijek misli da je on najbolji”.

“Obersnel nije tip koji će kleknuti i moliti bilo koga za bilo što. On će prije eksplodirati da bi dokazao da je u pravu čak i ako nije u pravu. Obersnel je imao pravo tražiti mjesto potpredsjednika Vlade kada je Zoran Milanović bio premijer zbog svega sto je Rijeka učinila za SDP i toga se Obersnel trebao uhvatiti kada je imao priliku.

Zadnji izbori su pokazali da Obersnel već tada bio u svojevrsnom padu. Obersnel je vladao kao one mean band ovim gradom i sve dobro ide njemu na dušu kao i sve lose”.

Komentirao je i status Marka Filipovića:

“Marko Filipović je prilično vidljiv, ali još uvijek u sjeni Obersnela. To je vidljivo na slučaju Three Monkeysa, tada se javio Obersnel iako bi bilo logično da se javio Filipović i pokazao kako će braniti svoje birače od centralističkih napada iz Zagreba.

Mislim da se promjene, barem organizacijske, u upravi moraju dogoditi. Niti jedan od kandidata nema pravi program ni viziju, svi govore neke floskule da će dovesti strani kapital. Nama je bitno odakle dolazi taj kapital i hoće li u fokusu biti interesi građana i građanki Rijeke ili privatni interesi”, zaključio je.

Cijelo istraživanje možete pročitati OVDJE.

Napomena:

Istraživanje je provela Agencija Masmi na reprezentativnom uzorku 600 punoljetnih građana grada Rijeke, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće. Anketiranje je provedeno od 11. -14. ožujka, a mogućnost pogreške je +/- 3,99%.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!