Ministar turizma: Ne treba nam više turista ljeti

Vijesti 07. kol 202413:45 3 komentara

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina gostovao je u N1 studiju kod Igora Bobića gdje je komentirao turističku sezonu.

Glavina kaže kako je turizam slatka briga. “Ima u medijima različitih pristupa, ali mi imamo izvanrednu turističku sezonu. Po fizičkim pokazateljima, u dolascima, rekordu. Turistička predsezona je bila bolja, što potvrđuje to da idemo u smjeru da postrano cjelogodišnja turistička destinacija”, rekao je.

“imamo informacije da će i post-sezona biti dobra i taj rast treba tražiti u pred-sezoni i post-sezonu, a nikako u ovom vremenu jer mi za to više nemamo mjesta, niti pridonosimo razvoju turizma. Te brojke bi trebale biti na ovim razinama gdje su sada, a čak i da padnu ne bi bilo loše”, dodao je.

“Došli smo do limita”

Razlog tome je, navodi, održiva turistička destinacija i da građani ne bi trebali turizam osjećati kao teret nego bi trebao povećavati njihov standard i kvalitetu života.

“Imamo isti broj noćenja kao i rekordnog prošlog srpnja. Imamo manji broj dolazaka, što znači da ljudi dulje ostaju. Brojke to dokazuju. Također, u srpnju je izdano 4 posto računa više nego prošle godine, a njihova vrijednost prelazi 8 posto”, naveo je.

Kaže kako najave o lošijoj sezoni najčešće dolaze iz mjesta gdje su primijetili neke promjene. “Te promjene su moguće, ali ne zato jer imamo manje gostiju nego imao inflaciju ponude. Mi na tržište svake godine stavljamo prosječno 20.000-30.000 novih kreveta, najviše u privatnom smještaju”, istaknuo je.

Time se moramo pozabaviti jer nemoguće j e da toliko fizički rastemo, a da to može biti kvalitetni i održivi turizam. Kada bi popunili sve te krevete, mi bi bili paralizirani. Mi smo došlo do limita, i prostornih i ljudskih resursa”, rekao je.

“U glavnom dijelu sezone mi nemamo prostora, ni potrebe, da idemo u povećanje kapaciteta. Moja poruka svim turističkim dionicima, da se ta politika – još, još, još – se mora zaustaviti. Pred nama je era kvalitetnog ulaganja”, dodao je.

Naveo da će na jesen pokazati prijedlog zakona kojim će pokazati smjer kojim žele da turizam ide.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare