MOL pokreće i četvrtu arbitražu protiv Hrvatske: “MOL peca, želi stvoriti pritisak”

Ekonomija 22. lip 202421:34 0 komentara

Nova arbitraža mađarskog MOL-a koji ima 49,1 posto dionica protiv Hrvatske koja drži 44,8 posto!

MOL potvrđuje – protiv Hrvatske pokreće i četvrtu arbitražu. Podsjećamo – dvije je već dobio. Ovog – četvrtog puta – zato što je Vlada uredbama natjerala INA-u da sav domaći plin prodaje ispod tržišne cijene Hrvatskoj elektoprivredi. Vlada na to dogovara da su njezine mjere za sigurnost opskrbe plinom zbog izvanrednog rasta cijena opravdane i u skladu sa Zakonom te da će interese Hrvatske na arbitraži braniti DORH.

Za oporbu je ovo još jedan dokaz traljavosti vlasti kad se o energetici radi.

“MOL potvrđuje da je pokrenuo arbitražu protiv Republike Hrvatske zbog nadoknade štete proizašle iz mjera koje je Hrvatska nametnula tržištu plina 2022. i 2023. Te su mjere prisilile INA-u da domaći plin prodaje za maleni dio poštene tržišne cijene HEP-u, koji je u potpunom državnom vlasništvu”, poručuju iz MOL-a.

Vlada odgovorila

Očito, hrvatska vlada tu arbitražu prihvaća, uvjerena da je odluke tijekom velike energetske krize uzrokovane ruskim napadom na Ukrajinu donijela u skladu s hrvatskim i europskim zakonodavstvom, te uz zeleno svjetlo iz Bruxellesa.

“Kao što je i zakonska obveza, u ovom arbitražnom postupku Hrvatsku će zastupati DORH, koji će u suradnji sa svim drugim državnim tijelima poduzeti sve mjere radi zaštite interesa Republike Hrvatske”, navode iz hrvatske Vlade.

No, jedan od problema je što Mađari tuže Hrvatsku pozivajući se na ugovor o energetskoj povelji, koja štiti interese multinacionalki čak i kad su u pitanju legitimni nacionalni interesi.

“To je međunarodni ugovor koji omogućuje investitorima da za svaku štetu koja prizilazi čak i iz regulacije i zakona koju donosi legitimno parlamentarno tijelo neke države – mogu tužiti tu državu”, tvrdi saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić.

N1

Reakcija oporbe

Naravno, europski zeleni posebno su glasni, jer s takvim kamenom oko vrata bit će nemoguće ostvariti ekološke ciljeve već zacrtane europskim direktivama. Novo streljivo za paljbu cjelokupne oporbe po Plenkoviću i društvu.

“Najnoviji postupak koji je pokrenuo MOL može donijeti velike rizike po građane naše zemlje, ono što je važno je da su ti rizici uzrokovani u vrlo traljavom pritupu vlade RH na čelu s Plenkovićem prilikom poduzimanja mjera za sigurnost opskrbe plinom. Iz tih mjera izrodile su se brojne afere, koje do danas nisu riješene”, ističe Mirela Ahmetović, saborska zastupnica SDP-a.

N1

Ovdje se zasigurno ne radi o takvim trizicima koji bi državu bacili na koljena. Što ne znači da se pritisak ne prelijeva i na već postojeću, financijsku daleko težu arbitražu.

“MOL tu peca, želi stvoriti pritisak takvom vrstom tužbe, ono što nažalost moram reći jest da su sve vlade Andreja Plenkovića do sada su odbile sve naše zahtjeve da se izađe iz ugovora o energetskoj povelji. Zemlje članice EU-a već izlaze, EU će isto navodno izaći”, kaže Benčić.

“Nepopravljiva reputacijska šteta”

No, još uvijek – izišla nije. Za Hrvatsku bi bilo izuzetno rizično da u tome solira.

“To bi bila nepopravljiva reputacijska šteta za Hrvatsku koja je dugo bila pod povećalom”, tvrdi glavni urednik portala Energypress.net Ivan Brodić.

N1

A MOL zasigurno nije jedini nezadovoljan vladinom uredbom koja se provodila sve do afere “plin za cent” koja Mađarima može poslužiti kao dokaz da je uredba morala mnogo prije biti ukinuta.

“Nije neočekivano da je jedan od dioničara pokušao zaštititi svoja prava, odnosno tražiti naknadu za takvu odluku, koja je nota bene trajala dosta dugo, čak i nakon što je plina na tržištu ponovno bilo dovoljno i nakon što se stabilizirala cijena”, dodaje Brodić.

Kao što je vladina uredba distributerima obećala nadoknadu razlike u cijeni plina, tako i dioničari u INA-i mogu tražiti odštetu. No, svi oni moraju doista dokazati da su na gubitku. I koliko točno.

Je li bilo lovljenja u mutnom?

A čini se da njima baš i nije u interesu predočiti račune po kojim cijenama su taj plin doista nabavljali.

“Ja ne znam postoji li igrač na plinskom tržištu koji to doista može dokazati! Mene to zbilja zanima! I onda iz toga ćemo znat jesu li cijene na plinskom tržištu bile daleko prenapuhane i lovljenje u mutnom dok se može, i pet puta veće od onog što je realna cijena, ili su zaista postojali gubici, ali neka MOL dokaže da je imao gubitak”, poručuje Benčić.

Izračun za domaći plin svakako bi trebalo biti lakše napraviti. No, simptomatično je da INA pritom šuti. Očito Mađarima nije bilo u interesu glasanje i preglasavanje u upravi i nadzornom odboru INA-e, već prije svega pritisak, koji nadilazi energetske te duboko gazi u političke interese u samoj uniji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!