FOTO / Prosvjednici se okupili na izvoru Une, među njima ima i poznatih lica: “Rijeka je ranjena”

Vijesti 06. kol 202412:44 0 komentara
N1 / Tina Kosor Giljević

Na izvoru rijeke Une okupili su se prosvjednici, a razlog je investitor koji planira nastaviti izvoditi radove oko hidroelektrane kojoj se opiru aktivisti I lokalna zajednica.

Dok se još čeka što će reći Državni inspektorat, prosvjednici su blokirali nastavak radova i najavljuju blokade kod Donje Suvaje svaki dan.

Predsjednica mjesnog odbora Tanja Rastović kaže da su su okupili kako bi spriječili radove. “Narušili su već previše toga i Una je ranjena. Okupljamo se ovdje svaki dan dok institucije ne donesu neku odluku”, rekla je.

N1 / Tina Kosor Giljević

Rastović je ujedno i predsjednica Udruge Una. “Radili smo dva europska projekta, zaštiti prirode i promociju ovog prostora i onda sada radimo ovu hidroelektranu”, dodala je.

Čeka se inspektorat

Kaže da od institucija nisu dobili ništa, a da Inspektorat ima 30 dana da donese odluku, a to bi trebalo biti ovih dana.

N1 / Tina Kosor Giljević

“Oni nemaju procjenu utjecaja na okoliš i procjenu utjecaja na ekološku mrežu. Ovdje obitavaju brojne životinje i biljke, kao i karbonatni kamen koji je sada narušen i ne znam tko to može vratiti u prvobitni položaj”, navela je.

“Mi ćemo ovdje biti cijelo vrijeme jer čim se mi maknemo radnici dođu i krenu raditi. Ovdje je s nama i Darko Rundek, ali i ljudi iz susjedne zemlje.

Dodaje da su zbog projekta imali i problema s opskrbom vode. “Problem je od početka jer nisu nikada rekli što žele ovdje raditi, samo su počeli kopati i raditi bez ikakvog znanja mještana. Imali smo i problem s rudnicima 2017. koji smo zaustavili”, rekla je.

Područje ekološke mreže

Radnici danas nisu stigli na teren, a na prosvjedu je i biologinja iz Bihaća, Dunja Delić Božić, koja kaže da Unu živi. “Sa stručnog aspekta tu žive razne ribe, rakovi i sedrene barijere. Samo vrelo ne bi smjelo imati ni 100 metara od sebe ovakav zahtjev”, rekla je.

N1 / Tina Kosor Giljević

“Osim same devastacije prilikom izgradnje i kopanje korita, kod rada hidroelektrane došlo bi do promjene toka rijeke. Time se ugrožava sav život u rijeci, ali i oko nje. Iznimno je bitno naglasit te sedrene barijere koje mogu biti iznimno ugrožene”, dodala je.

Napominje da je ovo područje ekološke mreže koja se štiti na razini EU-a.

N1 / Tina Kosor Giljević

“Također, hidroelektrana na ovom mjestu bi mogla utjecati na razinu vode kroz BiH, pa a sami nacionalni park, ali park prirode. Tu su ribe kao što su peš, zatim leptiri, slatkovodni rakovi i drugi”, navela je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!