Nije samo KBC Zagreb žrtva: Ove institucije su također bile na meti hakerske grupe LockBit

Tehnologija 02. srp 202415:50 0 komentara
Nije samo KBC Zagreb žrtva: Ove su institucije također bile na meti hakerske grupe LockBit
AFP

Hakerska skupina LockBit 3.0 kaže da stoji iza napada na KBC Zagreb izveden u četvrtak i traže otkupninu, objavljeno je u ponedjeljak na profilu HackManac.

Hakeri u ovom slučaju ucjenjuju KBC Zagreb i navode da bolnica ima rok do 18. srpnja za uplatu otkupnine, no nije navedena njezina visina.

No, KBC Zagreb nije usamljen slučaj. Mnoge visokoprofilne kompanije bile su na udaru hakera te se za “izvučene” informacije koje bi u suprotnom bile objavljene na stranicama darkweba, tražila otkupnina.

Naime, ransomware grupa LockBit još se jednom u istom tjednu kada je i hrvatsku javnost uznemirio slučaj zagrebačkog KBC-a, pojavila “pod povećalom” kada je hrabro tvrdila da je ukrala 33 terabajta podataka iz Američke središnje banke. Taj potez imao je potencijala ozbiljno ugroziti čitav bankarski sustav.

Ali rad neovisnih sigurnosnih istraživača utvrdio je da je cijela stvar – nesporazum. Ispostavilo se da LockBitov uzorak ukradenih podataka dolazi iz samo jedne američke banke.

Veliki “igrači” poput Shimana, Boeinga..

Žrtve visokog profila uključuju Kraljevsku poštu Ujedinjenog Kraljevstva i njeno Ministarstvo obrane te japanskih proizvođača biciklističkih komponenti Shimano.

Podaci ukradeni iz zrakoplovne kompanije Boeing procurili su u studenom 2023. godine nakon što je kompanija odbila platiti otkupninu LockBitu, prenosi CyberNews.

LockBit je odgovornost na sebe preuzeo i za incident s ransomwareom koji je doživjela Industrijska i komercijalna banka Kine, jedna od najvećih svjetskih banaka.

Iz popisa žrtava koji je objavio CyberNews, evidentno je da se LockBit koristi u pristupom “raspršivanja”, u kojem obuhvaća široki spektar meta.

Jedna od najštetnijih ransomware grupi

LockBit jedna je od najvećih i najštetnijih ransomware tvrtki; u gotovo pet godina djelovanja, hakeri okupljeni oko nje prikupili su više od 2500 žrtava i 500 milijuna dolara u otkupninama.

No nakon udarca “Operacije Cronos” u veljači 2024. i izlaska vođe grupe (za kojeg američka vlada nudi nagradu od 10 milijuna dolara za informacije koje bi dovele do njegova uhićenja), mogli bi značiti kraj za skupinu.

Ako bude izručen SAD-u, “LockBitSupp” se suočava s maksimalno 185 godina zatvora zbog prijevare, iznude i oštećenja zaštićenih računala, piše CPOMagazine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!