Njemački novinar posjetio Brijune pa se začudio: Zašto mnogi ovdje i danas poštuju Tita?

Lifestyle 23. ruj 202414:08 1 komentar
Titova fotografija na Brijunima
Dusko Marusic/PIXSELL

Njemački mediji uvijek iznova otkrivaju "misterij" otoka Brijuna i njegovog najpoznatijeg povijesnog žitelja, Josipa Broza Tita.

Sada je red došao na nedjeljno izdanje nadregionalnog dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung. Sam tekst autora Andreala Lestija je naslovljen s “Otok razmetljivca”, prenosi Deutsche Welle.

Taj je novinar, inače, specijaliziran za brdske reportaže i posebno Alpe, ali se za ovu priliku spustio do arhipelaga Brijuni za koje tvrdi da je poznatiji pod nazivom “Titov otok” premda je gotovo nemoguće pronaći neki medijski zapis koji bi Brijune zvao “Titovim otokom”. Dapače, kada se traži pojam “Titov otok”, dobiva se kao rezultat Goli otok.

Brijuni i Goli otok

I sam autor spominje Goli otok u dijelu teksta koji opisuje muzej posvećen najpoznatijem stanovniku Brijuna.

“Povijesni kontekst u potpunosti nedostaje u cijelom kultu oko Tita. Recimo da je Tito progonio političke protivnike. Da je na jednom drugom, nekih 80 kilometara južnije smještenom zatvorskom otoku Goli otok, bilo mučenja, ne stoji nigdje”, piše autor i dodaje:

“Djeluje kao neki, od stvarnosti izolirani, refugij nekog negativca iz James Bond filmova. Sa svim ovim ljudima na otoku djeluje kao zabavni park na temu James Bond zlikovca u kojem je megalomanija šezdesetih i sedamdesetih konzervirana za turiste.”

Uz opis otoka s čestim ciničnim osvrtom na vlakić za turiste, autor navodi i listu “državnika i despota” koji su posjetili Tita pri čemu preminulog predsjednika Čilea Salvadora Allendea svrstava u Argentince. S liste gostiju autor navodi Castra, Hruščova i Gadafija, ali ne i zapadnonjemačkog kancelara Willyja Brandta s kojim je Tito gajio dobre odnose.

Nostalgija za Titom?

Zašto ipak mnogi posjetitelji Brijuna “iz Srbije i Hrvatske i danas poštuju Tita”, autoru objašnjava bivša novinarka DW-a Lidija Klasić koja navodi kako su od šezdesetih godina mnogi siromašni stanovnici Jugoslavije “nevjerojatno bolje živjeli”. To, kako autor nadalje citira, pridonosi tomu da se mnogi i danas s nostalgijom okreću lijepim sjećanjima te da “za najveću većinu u to spada i Tito”.

Reportažu autor završava pritužbama na loše stanje “ženskih bicikala” koji se iznajmljuju na otoku i pričom o papagaju koji je “doživio Tita” i koji dan danas kašlje imitirajući bivšeg državnika i njegove napade kašlja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare