Novi ministar turizma za N1: Ako nam se ovo dogodi, onda imamo velik problem

Vijesti 29. svi 202421:56 0 komentara
N1

Novi ministar turizma Tonči Glavina bio je gost Newsnighta u kojem je s našim Ilijom Radićem razgovarao o nadolazećoj turističkoj sezoni i novom Zakonu o turizmu.

“U dva mandata smo po poitanju turizma i sporta jako puno napravili. Pokrenuli smo reformu cjelokupnog turističkog sustava, stvorili smo strateški okvir i novu viziju te budućnost hrvatskog turizma. O provedbi ovisi kakve ćemo rezultate imati. Kod nas se svi razumiju u turizam i sport. Kad je sve dobro, onda sve pada s neba, a kad nešto ne valja, onda je kriva politika. Razumijemo to i živimo s time. Građani moraju znati da se našim turizmom itekako upravlja, to je rezultat ozbiljnog rada”, kazao je novi HDZ-ov ministar turizma.

Navodi da je jedan od velikih razloga što imamo tako dobre rezultate to što imamo konkurentan privatni sektor.

“Imamo izvanredne dionike u turizmu, menadžere na pozicijama gdje imamo predstavnike svjetske industrije. Fizičke brojke su najmanje bitne u ovom trenutku. Možemo biti zadovooljni, ali imamo još jako puno posla. Moramo razmišljati puno više u smjeru održivosti. Ne smijemo ni blizu dolaziti u situaciju da naše lokalno stanovništvo osjeća teret, ako nam se to dogodi onda imamo velik problem i teško ga je riješavati. Napravili smo cijeli strateški okvir novim zakonom o turizmu”, kazao je.

Također kaže: “Ako se uspoređujemo s najboljima i najvećima, naši su primjeri sitni. Ti problemi su vezani uz mali vremenski period od 25,30 dana. Naš cijeli Zakon je usmjeren na to da se rješava problem upravljanja destinacijom. Bitna je decentralizacija. Stavljamo obvezu našim destinacijama da moraju napraviti studiju prihvatnih kapaciteta. One pokazuju krvnu sliku vaše destinacije. Ukoliko studije pokažu da imaju problema u određenim terminima s određenim kapacitetom, moraju donijeti odlke o limitiranju broja smještajnih kapaciteta bilo koje vrste.”

Za kraj je rekao da se još moraju izraditi dva jako bitna dokumenta – Studija prihvatnog kapaciteta i Plan upravljanja.

“To je nešto što će naše destinacije morati raditi samostalno, ali i u suradnji sa strukom. Odluke moraju biti bazirane na stručnim podlogama. To je jedan veliki zadatak na kojem sad moramo raditi”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!