Obilježena 81. obljetnica stradanja Zrinjana

Vijesti 08. ruj 202420:23 1 komentar
Nikola Cutuk/PIXSELL

U Zrinu je u nedjelju obilježena 81. obljetnica stradanja Zrinjana, u spomen na rujan 1943. godine kada su partizani i četnici ubili gotovo trećinu Hrvata Zrina, spalili mjesnu župnu crkvu i cijelo selo. Sve preživjele, komunističke su vlasti raselile, oduzeli im imovinu i zabranile povratak u Zrin.

“Zrin je jedna od mnoštva Kalvarija hrvatskog naroda“, rekao je u homiliji porečki i pulski biskup Ivan Štironja, apostrofirajući podatak da su na Malu Gospu 1943., zvona župne crkve zadnji put zvonila i zadnji put je održana procesija kod crkve Svete Marije Magdalene.

“Idući dan, Zrin je izbrisan s lica zemlje”, istaknuo je biskup i dodao da je “nimalo manje tužna spoznaja da se nakon Domovinskog rata i uspostave hrvatske države nije ništa učinilo kako bi se barem donekle ispravila nepravda, i kako bi se Zrinjanima vratila oduzeta imovina te se konačno u Zrin na svoja ognjišta vratio hrvatski živalj i život“.

Obilježavanje 81. obljetnice okupilo je hodočasnike iz Hrvatske, Australije, Njemačke, Kanade, BiH i Vojvodine, prognane Zrinjane, njihove potomke te prijatelje Zrina. Među prisutnima su bili i najstariji živi Zrinjani, Marija Verveger r. Puškarić, koja ima 102 godine, i Andrija Feketić, star 95 godina.

Obilježavanju su nazočili i predstavnici državnih, županijskih i općinskih vlasti, kao i pripadnici hrvatske vojske i policije, priopćila je Sisačka biskupija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare