Osam srpskih “teritorijalaca” osumnjičeno za ratni zločin u Baranji

Crna kronika 22. kol 202417:07 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Zbog sumnje da su, nakon okupacije Baranje, tijekom 1991. i 1992. godine zlostavljali nesprsko civilno stanovništvo osječko županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv osam srpskih pripadnika tzv. Teritorijalne obrane, nedostupnih hrvatskom pravosuđu.

Zločini u Grabovcu

Tužiteljstvo je u četvrtak izvijestilo kako se sumnja da su prvookrivljenik i drugookrivljenik od sredine studenoga 1991. pa do sredine siječnja 1992. u Grabovcu, u prostorije Doma kulture privodili stanovnike tog naselja nesrpske nacionalnosti te ih fizički i psihički zlostavljali, kako bi ih prisillli na odlazak iz njihovih obiteljskih kuća. Civili su uslijed udaraca krvarili i zadobili razne tjelesne ozljede po cijelom tijelu.

Tereti ih se također da su u prosincu 1991. u prostorijama Doma kulture grubo fizički zlostavljali tada 51-godišnjeg mještanina (1940.) koji je potom, nepokretan i bez liječničke pomoći, umro uslijed zadobivenih ozljeda, kao i da su svakodnevno grubo fizički i psihički zlostavljali 42-godišnjeg civila.

Ostalih šest okrivljenika osumnjičeni su da su ratni zločin protiv civilnog stanovništva, od rujna do studenog 1991. počinili u baranjskim mjestima Kneževim Vinogradima i Grabovcu, nakon što su snage JNA i srpske paravojne formacije okupirale Baranju.

Osnovano se sumnja da su, trećeokrivljeni komandant Štaba TO Kneževi Vinogradi te ostali okrivljenici, kao pripadnici toga Štaba TO, uz znanje i odobravanje svog komandanta, protuzakonito lišavali slobode stanovnike Grabovca nesrpske nacionalnosti, privodili ih u prostorije štaba na ispitivanje te ih grubo tjelesno i psihički zlostavljali što je ostavilo posljedice na njihovo psihičko i tjelesno zdravlje.

Okrivljenici nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske, navodi tužiteljstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare