Plenković i Grlić Radman na Bledskom strateškom forumu

Vijesti 02. ruj 202407:01 0 komentara
Zeljko Hladika/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak će na Bledskom strateškom forumu sudjelovati na panelu na temu „Svijeta paralelnih stvarnosti” uz Roberta Goloba, Edija Ramu i Miloša Vučevića, predsjednike vlade Slovenije, Albanije i Srbije.

Devetnaesta po redu konferencija na slovenskom jezeru održava se u ponedjeljak i utorak te kao i svake godine okuplja niz političkih, ekonomskih i znanstvenih čelnika te niz intelektualaca. Na forum stiže predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, obratit će se i slovenska šefica diplomacije Tanja Fajon i predsjednica Nataša Pirc Musar, a videoporukom i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Plenković i trojica premijera govorit će na panelu od 14:30, pod moderiranjem slavnog novinara Alija Aslana. Na Bled u ponedjeljak stiže i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji će kasnije govoriti na panelu o „traženju stabilnosti u kaosu”, uz slovensku kolegicu Fajon i mađarskog kolegu Petera Szijjarta.

Na skupu će, između ostalih, govoriti i slavni ruski šahist Gari Kasparov, kritičar Kremlja s hrvatskom putovnicom, a stižu i pripadnici umjerenijih političkih struja s palestinske i izraelske strane – Mustafa Barguti, čelnik Palestinske nacionalne inicijative koja se protivi duopolu Fataha i Hamasa te Tzipi Livni, bivša izraelska potpredsjednica vlade i ministrica u nizu resora koja se zalaže za rješenje s dvije države.

Ovogodišnja dvodnevna konferencija naslovljena je „Svijet paralelnih stvarnosti”, a u najavi govori o kraju „relativnog, često varljivog doba mira”.

„Ruska agresija na Ukrajinu i sukob na Bliskom istoku, oba s nezamislivim humanitarnim posljedicama, zoran su i katastrofalan podsjetnik na ono što se događa kad međunarodna zajednica ne djeluje i zadrži nužnu odgovornost za globalnu stabilnost”, stoji u najavi.

Konferencija poziva na povratak multilateralnoj suradnji temeljenoj na zajedničkim principima demokracije, ljudskih prava i poretka utemeljenog na pravilima, no priznaje da ti principi danas možda nisu široko prihvaćeni.

„Kako izbjeći dvostruka mjerila, a istovremeno uzeti u obzir specifične situacije i kontekste? Kako možemo osigurati da se globalni problemi rješavaju ravnopravno u cijelom svijetu i da se ljudski život posvuda jednako cijeni? Moramo sačuvati ljudsko dostojanstvo i krenuti prema odgovornijoj politici”, najavljuju Slovenci glavne teme skupa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!