Plenković o Frankoviću i ustaškom pozdravu: “To je njegov stav, ne HDZ-a”

Vijesti 22. srp 202416:36 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Upitan o gradonačelniku Dubrovnika Mati Frankoviću, koji je u nedjelju obraćanje prisutnima na svečanom otvorenju spomen parka Mate Vučak Čigra završio ustaškim pozdravom "Za dom spremni", Plenković je taj potez ocijenio neprimjerenim.

“Nije bilo primjereno, da je primjereno onda bi svi tako završavali skupove. Primjereno je kazati ‘Bog i Hrvati’, dovoljno je bilo da je rekao ‘Za dom‘. To je politički neprihvatljivo za nas”, kazao je premijer.

“Je li se tu želio referirati na doprinos HOS-a u Domovinskom ratu, što ja shvaćam iz njegove naknadne izjave medijima, to je u redu. Poštujemo svakog branitelja koji se borio za slobodu Hrvatske. Ali niti je politika HDZ-a, niti Vlade da bilo tko od nas završava govore tim pozdravom”, poručio je Plenković.

Upitan za komentar predsjedničke kandidature Marije Selak Raspudić, Plenković je kazao: “Mene zanima pobjednik, a pobjednik će biti onaj kojeg HDZ kandidira”.

Također je na upit hoće li nakon 30. rujna cijene struje i plina rasti, odnosno hoće li prestati vrijediti Vladine mjere, rekao da Vlada ostaje vjerna politici zaštite standarda građana.

“Što nas tiče, ljudi su u Hrvatskoj već navikli na subvencije za kojima smo posegnuli u vrijeme energetske krize prije dvije godine, kad smo se borili protiv špekulanata u tom sektoru. Zato će cijene energije i dalje ostati priuštive”, kaže Plenković.

Govoreći o povećanju plaća dužnosnicima, najavio je da će predložiti rješenje za koje smatraju da je adekvatno svemu što su učinili za opću klimu, dakle i u javnom i privatnom sektoru.

“To je jedan od načina kako da učinimo politički posao atraktivnim. Više plaće su i antikoruptivna mjera, što je isto bitno,  jednostavno je vrijeme da se i taj rad adekvatnije valorizira”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!