Pojavila se internetska stranica s lažnim informacijama o predsjedničkim izborima. Donosimo one prave

Vijesti 28. ruj 202407:16 0 komentara
predsjendički izbori u Hrvatskoj, birač ubacuje glasački listić u kutiju
Sanjin Strukić/PIXSELL/ilustracija

Bliže se predsjednički izbori, a javni prostor sve je zagušeniji informacijama o tim izborima. Na internetu su objavljene i neke netočne.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u četvrtak je priopćilo da su na mrežnoj stranici izbori2024.hr, što nije službena stranica DIP-a, objavljene informacije o predsjedničkim i lokalnim izborima “koje mogu dovesti u zabludu potencijalne kandidate na izborima, ali i same birače”.

Na spomenutoj stranici, nazivom vrlo sličnoj službenoj stranici DIP-a (izbori.hr) izneseno je niz netočnih informacija o proceduri podnošenja kandidatura i provedbi samih izbora.

DIP zatražio uklanjanje tekstova

“U tekstu objavljenom pod nazivom “Tko može biti kandidat na izborima za predsjednika Republike Hrvatske”, netočno su navedeni uvjeti za kandidiranje za predsjednika Republike Hrvatske. U tekstu objavljenom pod nazivom “Prikupljanje potpisa birača”, netočno su navedene informacije o broju potpisa birača koji je potrebno prikupiti za pravovaljanu kandidaturu kandidata kojeg predlažu birači, kao i rok u kojemu je potrebno prikupiti navedene potpise”, priopćili su iz DIP-a.

Netočne informacije navedene su i u tekstovima o provedbi lokalnih izbora.

“Uzimajući u obzir navedeno, Državno izborno povjerenstvo zatražilo je od korisnika navedene domene da odmah ukloni sve tekstove u kojima su objavljene netočne informacije o izborima u Republici Hrvatskoj”, priopćili su iz DIP-a.

Hojski: Pretpostavljamo da se radilo o neznanju

Spomenuta stranica u petak nije bila dostupna, odnosno nije bilo ikakvih sadržaja na njoj. Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski kazao nam je kako, po svemu sudeći, netočne informacije nisu bile objavljene sa zlom namjerom.

“Pretpostavljamo da je bila riječ o neznanju. Tvrtki čiji smo naziv našli u impresumu odmah smo poslali zahtjev da uklone te tekstove, što su odmah učinili i obavijestili nas da će ispraviti netočne informacije”, kazao nam je Hojski.

Kaže kako je ondje, primjerice, pisalo da je tek s 40 napunjenih godina moguće kandidirati se za predsjednika Republike te da nezavisni kandidati trebaju skupiti više potpisa od onih koje predlažu stranke. I jedno i drugo je netočno.

“Pratimo situaciju pa ćemo vidjeti što dalje. Ponavljam, čini mi se da je to bilo iz neznanja, jer autori nisu dovodili u pitanje naš zahtjev za uklanjanjem i učinili su to. Dok smo objavili priopćenje, tih sadržaja više nije bilo”, pojasnio je Hojski.

Ovo su neke od najvažnijih informacija i uputa o podnošenju kandidatura za izbore za predsjednika Republike koje je objavio DIP.

O predsjedničkim izborima

  • Predsjednički izbori održavaju se svake pete godine.
  • Izbore raspisuje Vlada Republike Hrvatske u roku koji omogućava da se oni održe najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata predsjednika.
  • Posljednji predsjednički izbori održani su 22. prosinca 2019. odnosno ponovljeni izbor (drugi krug glasovanja) 5. siječnja 2020. godine.
  • Predsjednika RH biraju hrvatski državljani s navršenih 18 godina, na neposrednim izborima tajnim glasovanjem na vrijeme od 5 godina.
  • Za predsjednika Republike Hrvatske mogu biti birani hrvatski državljani s navršenih 18 godina.
  • Predsjednik Republike Hrvatske, bez obzira da li na izborima sudjeluje jedan ili više kandidata, bira se većinom glasova svih birača koji su glasovali.
  • Ako niti jedan kandidat za predsjednika RH ne dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali, izbor se ponavlja nakon 14 dana.
  • Ako je na izborima sudjelovalo više kandidata, pravo da budu birani imaju dva kandidata koja su u prvom glasovanju dobili najviše glasova. Ako koji od kandidata odustane, pravo da bude ponovno biran stječe kandidat koji je slijedeći po broju dobivenih glasova.

O kandidaturi za predsjednika RH

  • Ovlašteni predlagatelji kandidata za predsjednika RH su: političke stranke registrirane u Republici Hrvatskoj birači pojedinačno ili skupno.
  • Dvije ili više političkih stranaka registriranih u Republici Hrvatskoj mogu zajedno predložiti jednoga kandidata.
  • Za pravovaljanost kandidature, političke stranke i birači moraju prikupiti najmanje 10.000 potpisa birača.
  • Kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske mogu svojim potpisom podržati birači – svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina.
  • Svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata za predsjednika Republike Hrvatske.
  • Potpisi birača u postupku kandidiranja za izbor predsjednika Republike Hrvatske prikupljaju se isključivo na propisanom obrascu čiji sadržaj i oblik propisuje Državno izborno povjerenstvo za te izbore.
  • Prijedlozi kandidata za predsjednika RH moraju prispjeti Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku od 12 dana od dana raspisivanja izbora.

Detaljne informacije o izborima za predsjednika Republike Hrvatske nalaze se OVDJE, a najčešća pitanja i odgovori OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!