Politika ne zna što bi s pitanjem demografije

N1 Komentar 04. tra 202208:44 > 10:50
N1

Donosimo jutarnju analizu naše Ane Mlinarić.

Premijer Andrej Plenković danas će biti na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća. Ne dolazi premijer često na sjednice GSV-a, ali ovoga su puta sindikati to tražili i inzistirali na njegovu dolasku, a tema o kojoj će se razgovarati je demografija. Tema je to koja se povremeno izvlači na površinu, po potrebi, ali i tema o kojoj politika nema rješenje.

Naime, preliminarni rezultati popisa stanovništva pokazali su vrlo lošu demografsku sliku Hrvatske, prema njima je Hrvatska izgubila oko 10 posto svoga stanovništva, odnosno oko 400.000 ljudi.

Kad kažem da politika ne zna što bi s demografijom, jednako se to odnosi i na Ured predsjednika i na Vladu. I dok je bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović imala i ured za demografiju i često po tom pitanju ulazila u sukob s Vladom, aktualni predsjednik Zoran Milanović time se ne bavi. Andrej Plenković u prvom je mandatu rekao da je demografija važno pitanje i čak ju je stavio u jedno ministarstvo, rekavši da je važno da bude dio ministarstva, ali onda je zaključio da je najbolje da se njome bavi kroz središnji državni ured, objasnivši da se kroz državni ured sveobuhvatnije može baviti demografijom.

Stručnjaci ocjenjuju da tu nema konkretnih rješenja, nisu dobro ocijenili ni zadnju demografsku mjeru Biraj Hrvatsku, po kojoj Vlada povratnicima iz Europske unije daje 200.000 kuna za samozapošljavanje i povratak, odnosno građanima koji bi se preselili u manje razvijena mjesta daje 175.000 kuna. Vidjet ćemo o čemu će konkretno razgovarati na sjednici GSV-a.

Još jedna tema koja bi se mogla otvoriti na sjednici GSV-a je povećanje osnovice plaće za javni sektor. Sindikati će pregovarati s Vladom, traže povećanje za 4 posto i onda još dva posto u srpnju, iz Vlade kažu da će dati 2 posto, a sindikati kažu da to nije dovoljno i da će, ne ispuni li Vlada zahtjeve, ići u štrajk.

Još jedna tema koje će se samo načelno otvoriti je povećanje cijena. Smatra se da bi Vlada trebala objavljivati crnu listu trgovaca koji su povećali ili nisu smanjili cijene, nego su ih dodatno povećali, bez obzira na smanjenje PDV-a. Ministar financija Zdravko Marić kaže da je to stvar tržišta i da se Vlada u to neće petljati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.