Pomaže li zapravo Milanović Plenkoviću? “On je izgradio taj kult”

Vijesti 30. lip 202410:46 0 komentara

U emisiji Točka na Tjedan Ana Raić s portala N1 i Vanja Moskaljov s Tportala razgovarali su s našom Natašom Božić o najistaknutijoj političkoj dilemi proteklog tjedna - koga vide kao konkurenta Zoranu Milanoviću na predsjedničkim izborima.

Plan Zorana Milanovića kojim se lukavošću htio domoći premijerske pozicije nije bio pretjerano uspješan, a njegova kandidatura za drugi predsjednički mandat – jedini očekivani potez.

Ana Raić, Vanja Moskaljov u TNT-u
N1 / Nataša Božić

“Taj propali plan ne predstavlja preveliki uteg biračima, on veću razliku radi političarima i analitičarima, isto kao što ni ljudima koji su glasali za Milana Bandića nije bio uteg što je čovjek imao optužnica i što se znalo ili pretpostavljalo da je on maltene kriminalac malo veće vrste, kao što je i HDZ pobijedio nakon što je veliki broj ministara završio pod istragama”, rekao je Vanja Moskaljov, novinar Tportala.

“Na predsjedničkim izborima je on sam protiv svih. Ono što je tu zapravo bitno je tko će biti protukandidati i koliko će mu odnijeti tih famoznih glasova s desnice, odnosno koliko će mu eventualni lijevi kandidat, barem u prvom krugu, uzeti glasova pa će s manjim kapitalom ući u drugi krug, jer je on za taj drugi krug – praktički siguran, dodaje on.”

Milanović prvi najavio kandidaturu i odredio tempo drugima

Prvi je najavio da ide na mandat upravo Zoran Milanović. Neki su na sjednici Glavnog odbora SDP-a ocijenili tajming kao nepošten jer stranka nije prošla unutarstranačke izbore. Ana Raić s N1 ne smatra da je on sporan: “Mislim da je Milanović bio kandidat SDP-a i ne znam koga bi novo vodstvo moglo izvući. Imali su nesretan rasplet događaja na parlamentarnim izborima i je li tu bilo fige u džepu s obje strane, ali prije svega sa strane Milanovića, će vjerojatno morati u nekom trenutku objasniti on sam.”

Moskaljov je rekao da nije čudno da HDZ još nije objavio svog kandidata: “Ima vremena, ali upravo to je možda jedan od razloga zašto je Milanović odabrao taj trenutak za objavu kandidature, smatram da se nadao da će “istjerati” neke kandidate, natjerati HDZ da možda bez previše razmišljanja stavi slabijeg kandidata.”

Ana Raić komentira da će se glasovi rasipati što je već tradicionalno za našu “demokratsku lepezu” bogatu opcijama i “novim zvijezdama” koji se svake izbore iznova pojavljuju na političkoj sceni. No, “rasipanje glasova je dobro, ako ništa – za demokraciju”, ističe Raić i dodaje:

“Ne mislim da je loše što su SDP i Možemo otišli razdvojeno jer toliko je mladih glasalo za Možemo. Tako da, mislim da što se tiče potencijalnog predsjedničkog kandidata mladi mogu vidjeti tu osobu kao nekog svog budućeg predstavnika. Ipak su se aktivirali.”

“To da Možemo neće podržati SDP-ovog kandidata, ne smatram nužno lošim. Ne mogu zaista zamisliti da netko mlad razmišlja o SDP-u”, rekla je Raić komentirajući pokušaj SDP-a da rezonira s mlađim biračima. Ta stranka je podsjetimo, jučer objavila odluku da u Glavnom odboru mora bit određeni postotak osoba mlađih od 30.

Skepsa prema nezavisnim kandidatima

Komentirajući potencijalne kandidate sa svih dijelova političkog spektra, Moskaljov smatra da je teško procijeniti tko bi mogao ugroziti Milanovića u predsjedničkoj utrci, no istovremeno govori kako je “teško za očekivati dva kandidata lijevice u drugom krugu”, dok se Ana Raić složila s ocjenom komunikacijske stručnjakinje koja nezavisnu Mariju Selak Raspudić vidi kao jedinog intelektualnog i retoričkog parnjaka Milanoviću.

“Skeptična sam prema nezavisnim kandidatima, ali ako Selak-Raspudić korigira svoje stavove i objasni ih svojim glasačim mogla bi imati dobar rezultat.”

Iz redova HDZ-a spominju se Oleg Butković, nezavisni Miro Gavran: “Skloniji sam tome da bi kandidat poput Ivana Anušića i možda Davora Ive Stiera mogao puno više ugroziti, ako ne i pobijediti Milanovića nego Miro Gavran. On se spominje kao jedan od vodećih kandidata i ugledni je pisac i dramataturg, ali nije ga bilo u politici i sumnjam da bi htio biti alibi kandidat. Ako bi ušao bi želio pobijediti.

Bolja opcija bi bila Anušić koji dobro kotira kod ovog “bivšeg” HDZ-a, dakle oni koji su prebjegli u DP”, ocijenio je Moskaljov.

Novinarka N1 smatra da kojeg god kandidata HDZ istakne, bio on ili ona, ne može konkurirati Milanoviću: “Mislim da su i svjesni da ne mogu. Premijer Andrej Plenković je izgradio taj kult i korisno mu je da na Pantovčaku ima “crvenu krpu” koja mu pomaže da situaciju okrene u svoju korist. Ja osobno HDZ-ovog kandidata – ne vidim.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!