Ograničavanje broja domova zdravlja izazvalo buru reakcija: “Tko će uspjeti koordinirati taj sustav?”

Vijesti 17. srp 202421:45 0 komentara

Liječnici, sindikati, ali i udruge pacijenata ponovno su na nogama. Oštro se protive dijelu Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji ograničavaju broj Domova zdravlja na samo jedan u svakoj županiji. Tvrde da je to potpuno neprovedivo u Zagrebu koji ima najviše pacijenata i što će urušiti ionako urušenu obiteljsku medicinu.

Mirela Matković u domu zdravlja Špansko radi desetak godina. Svoje pacijente poznaje u dušu.

Zakonski prijedlog kojim Zagreb umjesto tri, dobiva jedan objedinjeni dom zdravlja smatra katastrofom pa je s kolegama stala u obranu i pacijenata i liječnika i objasnila što će ovakav zakon značiti za građane:

“Kad dođu kod svog liječnika obiteljske medicine ili s djetetom kod pedijatra neće naići na isto lice i na liječnika na kojeg su navikli. Liječnici i medicinske sestre će biti premještani tamo gdje će netko faliti. To znači da ja iz Španskog mogu otić u Sesvete i kolegica iz Sesveta u Špansko.”

Uznemirilo je to i pacijente:

“Mislim da je bolje imati jednog liječnika koji vas prati i koji zna vaše zdravstveno stanje nego svaki put ispočetka objašnjavati što vas muči.”

“Znam da je sada manjak liječnika, ali naravno da ne bi bila zadovoljna jer moj liječnik zna moju povijest bolesti i lakše je njemu nastaviti s mojim liječenjem i uputiti me.”

Neće biti dobro za pacijente, ali ni za liječnike i sestre:

“136 ustanova! Ja bih volio vidjeti tko će uspjeti iskoordinirati taj sustav. Ja mislim da je to jedino moguće s AI umjetnom inteligencijom, ako i ona to može”, kazao je radiolog Goran Bajs.

Oglasila se i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić: “Taj zakon je napisan bez ikakve analize trenutne situacije na terenu i bez ikakvih projekcija što će se s ovim zakonskim rješenjem ubuduće događati.”

Prema mišljenju sindikata, ništa dobro. Obiteljska medicina koja već puca po šavovima klizi u katastrofu:

“Nedostaje i liječnika i medicinskih sestara i sad je već jako teško napraviti određenu kvalitetnu preraspodjelu svih kadrova i naših korisnika”, tvrdi Anica Prašnjak.

O ovoj gorućoj temi razgovarali su i s predstavnicima Ministarstva i Grada Zagreba, ali bez jasnih odgovora. Ministar na ovu temu nije želio davati izjave, pa je stiglo priopćenje:

Grad je od samog donošenja zakonskih izmjena kao i samog početka administrativnog procesa spajanja, transparentan i participativan te se vodi računa o tome da niti jedan zaposlenik doma zdravlja ne ostane bez svog radnog mjesta, kao da niti vezano uz dostupnost zdravstvenih usluga nema promjena za pacijente.
Svi timovi ostaju na postojećim lokacijama sukladno važećim ugovorima s HZZO-om i mreži javnozdravstvene službe koju donosi zakonodavac Ministarstvo zdravstva RH.

Zakon bi s primjenom trebao krenuti od 1. siječnja iduće godine. Za pacijente i liječnike dovoljno vremena da zakonodavac izmijeni sporni članak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!