FOTO / 26.10. u Zagrebu kreće novi sustav parkiranja: Objavljena karta, ovako će izgledati konačni blokovi

Vijesti 16. lis 202415:58 0 komentara
Grad Zagreb

Iz Grada Zagreba priopćili su u srijedu da primjena novog sustava blokovskog parkiranja počinje 26. listopada kojoj je ciljomogućiti lakše parkiranje stanarima i uvođenje reda u desetljećima zapušten sustav naplate parkiranja u Zagrebu.

“Manjak parkirališnih mjesta za stanare dugogodišnji je problem u Zagrebu, a povlaštene parkirališne karte (PPK) način su kojim se građanima s prijavljenim prebivalištem ili boravištem unutar parkirališnih zona nastoji olakšati parkiranje. Cijena povlaštene parkirališne karte (PPK) za prvu zonu iznosi 13,30 eura mjesečno, za drugu zonu 5,30 eura mjesečno, a za treću zonu 3,30 eura mjesečno”, kažu u Gradskoj upravi.

No, upozoravaju kako Zagreb ima neodrživu situaciju već godinama u kojoj je za prvu parkirališnu zonu izdano 13.776 povlaštenih parkirališnih karata (PPK), a da u toj prvoj zoni u prostoru ima samo 8035 raspoloživih parkirališnih mjesta. Drugim riječima, preko 5000 je više izdanih povlaštenih parkirališnih karata nego stvarnih mjesta na ulicama Donjeg i Gornjeg Grada.

Kažu kako je s obzirom na to, Grad Zagreb u proteklom razdoblju pokrenuo niz mjera s ciljem uvođenja reda u parkiranje.

Prvo je reguliran najam parkirališnih mjesta za terase ugostitelja, čime je oslobođeno oko 300 parkirališnih mjesta, a nakon toga je napravljena revizija sustava rezerviranih parkirališnih mjesta kojim je oslobođeno dodatnih 300 parkirališnih mjesta.

U Gradskoj upravi kažu da je prvi prijedlog izgleda blokova upućen u srpnju u javno savjetovanje, na koje je pristiglo oko 320 prijedloga i primjedbi građana. Mnoge od tih primjedbi su usvojene, a jučer je gradonačelnik Tomašević najavio da konačni prijedlog blokova kreće u primjenu 26. listopada.

Na temelju prijedloga građana blokovi 2, 3 i 4 su spojeni, a napravljen je i niz manjih korekcija granica blokova.

Povrh samih granica blokova, Gradska skupština je prošli tjedan izmjenama Općih uvjeta Zagrebparkinga stanarima otvorila mogućnost da prilikom kupnje povlaštene parkirališne karte (PPK) umjesto svojeg mogu izabrati susjedni blok u istoj ili nižoj zoni naplate. Pritom je važno naglasiti da u konačnici svaki stanar može odabrati samo jedan blok.

Isto tako, na prijedlog građana iz javnog savjetovanja, onemogućena je kupnja povlaštene parkirališne karte (PPK) vlasnicima nekretnina u zoni naplate koji u njoj nemaju prijavljeno prebivalište ili boravište.

Također, vrijeme naplate parkiranja u 1. zoni od sredine studenog bit će izmijenjeno na način da će radnim danom i subotom naplata trajati do ponoći, a nedjeljom do 15 sati.

“Sve ove izmjene imaju za cilj omogućiti lakše parkiranje stanarima i uvođenje reda u desetljećima zapušten sustav naplate parkiranja u Zagrebu. Rezultati dosadašnjih mjera već su vidljivi, jer smo samo revizijom rezerviranih parkirnih mjesta u mjesec dana oslobodili već preko 300 parkirnih mjesta, što je ekvivalent kao da smo izgradili javnu garažu veličine one na Langovom trgu”, zaključio je gradonačelnik Tomašević.

U Gradskoj upravi podsjećaju i da Grad Zagreb trenutno gradi novu javnu garažu u sklopu Centra Paromlin od 350 mjesta te projektira garažu u Klaićevoj ulici od 800 mjesta.

Grad Zagreb

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!