Primorac: Plenković i ja jači smo od dva pilota iz Top Guna

Vijesti 10. lis 202416:45 7 komentara

Hrvatski napredak u ekonomskim i fiskalnim pokazateljima je impresivan, to nam daju do znanja rejting agencije, Svjetska banka i MMF koje uzimaju Hrvatsku kao zemlju slučaj u pozitivnom smislu, rekao je u saboru ministar financija Marko Primorac.

“S obzirom na okolnosti s kojima smo bili suočeni premijer Andrej Plenković i ja jači smo od pilota iz Top Guna”, kazao je Primorac u saborskoj raspravi o rebalansu na tvrdnju Sanje Radolović (SDP) da njegovo izlaganje sliči scenariju filma Top Gun.

“Vi i premijer Plenković kao vješti piloti i Tom Cruise koji nad Hrvatskom bacaju novac”, kazala je.

“Nije točno da novac iz NPOO nije iskorišten”

Radolović je ustvrdila da je Hrvatska najlošija u provedi projekata iz Nacionalnog plana oporavaka i otpornosti (NPOO) te da tek svaki treći euro dolazi do krajnjih korisnika.

Nije točno da sredstva iz NPOO-a nisu iskorištena, uzvratio je Primorac.

Ističe da je iskorišteno oko dvije od ukupno 4.5 milijarde eura i Hrvatska je trenutno prva država članica u smislu apsorpcije tih sredstava, te nas u Europskoj komisiji uzimaju kao dobar primjer.

Na kritike da je država profiter u vrijeme inflacije ministar odgovara da ako država nešto i profitira građani bi trebali biti ponosni na tu državu jer ona kroz povećane fiskalne kapacitete osigurava mjere za one najugroženije, socijalne naknade, umirovljenike itd.

Manje kamatne stope od Njemačke?

Možemo biti ponosni i da je Hrvatska dočekala da ima manje kamatne stope nego primjerice Njemačka, kazao je Primorac najavljujući daljnje smanjenje kamatnih stopa u skladu s politikom Europske središnje banke.

Da Hrvatska ide u dobrom smjeru složili su se HDZ-ovi zastupnici hvaleći rebalans proračuna. Zahvaljujem vladi na izdašnoj potpori na izgradnji zdravstvenih, kulturnih i obrazovnih u Bosni i Hercegovini, kazao je Nevenko Barbarić (HDZ).

Režu se sredstva za ulaganje u obrazovanje, kako se onda planira realizirati jednosmjenski rad škola i cjelodnevna nastava, upitala je Sabina Glasovac (SDP).

Skinuto je i domovima za starije te centrima za odgoj i obrazovanje, a smanjuju se sredstva i za mirovinska primanja, dodali su njezini stranački kolege Irena Dragić i Tomislav Golubić.

Štedi se na dječjem doplatku

Kod obrazovanja i domova za starije riječ je promjeni dinamike provođenja projekata, a kod mirovina o projekcijama koje su ispale drugačije od planiranih a ne smanjenu prava, pojasnio je ministar.

Odbacio je također tvrdnje Martina Vlašić Iljkić (SDP) da se štedi na dječjem doplatku i na osobama s invaliditetom.

“Kod doplatka za djecu značajno je povećan krug korisnika i iznos naknade i govoriti da se nešto otkida i štedi je manipulativno prikazivanje činjenica, do ušteda je došlo na način što se ta sredstva nisu iskoristila obzirom na postavljeni cenzus i broj korisnika koji je ušao unutra”, rekao je Primorac.

HEP-u isplaćena 1,5 miljarda eura

Mireli Ahmetović (SDP) zasmetalo je što je iz državnog proračuna HEP-u isplaćeno jedan do jedna i pol milijarda eura, na što je Primorac odgovorio da je Hrvatska za razliku od nekih drugih članica EU intervenirala na izvorištu povećanja cijena električne energije. Otkrio je i kako HEP stabilno posluje i ostvario je u pola godine od 160 milijuna eura.

Sandra Benčić (Možemo!) predložila je uvođenje poreza na ekstraprofit za banke koji bi se onda uložio u povećanje mirovina.

Profite koje komercijalne banke ostvaruju od Hrvatske narodne banke ne bi ostvarile da građani ulažu svoja sredstva u državne obveznice. Tada bi država ta sredstva dobila od HNB-a i proslijedila građanima, odgovorio joj je ministar Primorac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare