Rada Borić tvrdi da nasilju nad ženama uvijek prethodi jedan određeni znak: “Femicid se može predvidjeti”

Vijesti 01. lip 202410:41 0 komentara

Aktivistica za ženska prava iz stranke Možemo Rada Borić u Novom je danu s Mašenkom Vukadinović komentirala ubojstva žena u Hrvatskoj.

Prošle su tri godine otkako je stranka Možemo preuzela vlast u Zagrebu, u trenutku kada je grad bio na rubu financijskog kolapsa i pred bankrotom.

Na početku emisije, Rada Borić se osvrnula na postignuća i pozitivne promjene koje je stranka ostvarila otkako je na vlasti: “Najvažnije je da se u gradu upravlja. Konačno se upravlja na način da je grad ne samo prodisao, nego smo i vratili deficite i prvi put nakon 20 godina grad ima suficit, što je onda i vidljivo.”

“Najveća stvar koja je vidljiva je ta da nemamo u tri godine niti jednu koruptivnu aferu, a osim toga, nikad nisu bile veće investicije”, ističe Borić pa dodaje: “150 milijuna eura je povučeno iz europskih fondova i to se vidi i u velikim projektima i u svakodnevnom životu naših građana koji dobro znaju da se desetljećima nije napravio ni kilometar tramvajske pruge. Ulažemo u infrastrukturu koja je građanima važna.”

Rada Borić je na listi za europske izbore, a zaštita žena istaknuta je kao ključna tema ovogodišnje kampanje, posebno u svjetlu pet slučajeva femicida koji su potresli Hrvatsku ove godine. Iako je teško predvidjeti iznenadni izljev nasilja, ključno je kontinuirano podizati svijest o ovom pitanju. Nasilju često prethode rizična ponašanja, na koja treba stalno upozoravati.

“Nečije majke, sestre i prijateljice su ubijene samo zato što su bile žene”, ističe Borić.

“Važno je vidjeti da postoji kontinuitet nasilja, a za mnoge od tih nasilnika se prije vidjelo da su nasilni. Jedna je stvar da mi i dalje moramo u javnosti educirati, no moramo i na drugim mjestima educirati, a i sustav to mora prepoznati ako je već prethodno predbilježio nasilnika”, dodala je.

Istaknula je kako mnoge žene navode da velikom nasilju uvijek prethodi jedan određeni znak.

“Uhođenje. Bivši partner kontrolira mobitel, uhodi nju, uhodi obitelj”, što ju dovodi do zaključka – femicid se može predvidjeti.

Zakonske izmjene su se dogodile i femicid je uveden kao kazneno djelo, ali mnogi će se složiti da se čini kao da ta izmjena samo mrtvo slovo na papiru.

“18. ožujka je uveden, a nakon toga imamo dva ubojstva i dva pokušaja ubojstva”, naglašava Borić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!