Sabor pod Jandrokovićem doživio eksploziju kazni, prvenstveno opoziciji

Vijesti 13. svi 202415:20 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor prošao je u prethodna dva saziva kroz eksploziju disciplinskih sankcija zastupnicima i zastupnicama, posebno u posljednjem, 10. sazivu. Pritom se najtežom sankcijom, udaljenjem sa sjednice, zastupnici i zastupnice iz opozicije razmjerno izrazito češće kažnjavalo nego one iz vladajuće većine.

Promatrajući razdoblje od 2003. godine do danas (8. svibnja 2024.), za koje su dostupni podaci u otvorenom formatu, vidljivo je da je sve do prije nekoliko godina, prije dolaska na mjesto predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, broj sankcija u Saboru bio uglavnom ujednačen po sazivima. Tako je u četiri godine 5. saziva izrečeno ukupno 153 sankcije, u 6. sazivu izrečeno ih je 87, u 7. sazivu 61, a u kratkom 8. sazivu, prekinutom izvanrednim izborima, 12 sankcija.

U 9. sazivu, pak, izrečeno je 773 sankcija, a u 10. čak 8282. Pritom, kao što se vidi iz Gongove priložene infografike, u zadnjih osam godina je u odnosu na ranije sazive razmjerno rastao broj svih sankcija, od najlakših do najtežih.

Sankcije zastupnicama i zastupnicima Hrvatskog sabora ovlašten je izricati predsjednik Sabora u skladu s člancima Poslovnika Hrvatskoga sabora koji se odnose na održavanje reda, piše Gong.

Prema Poslovniku, u Saboru se ne smije govoriti o temi koja nije predmet rasprave, kao niti govoriti bez odobrenja predsjednika. Zabranjene su upadice, ne smije se omalovažavati druge u dvorani, niti bilo kako remetiti red i, ako se netko javio za povredu Poslovnika, ne smije govoriti o drugoj temi. Za takve prekršaje predviđena je opomena kao najlakša sankcija, odnosno stegovna mjera.

Novi predsjednik Sabora, novi Poslovnik

Opomenu s oduzimanjem riječi predsjednik Sabora izriče onome tko nastavi s kršenjem discipline unatoč dvije prethodno izrečene opomene ili ako poziva na nasilje ili mržnju, odnosno ako vrijeđa nacionalne, vjerske, spolne, rodne i druge skupine. Ovom sankcijom zastupnici ili zastupniku zabranjeno je dalje sudjelovati u raspravi po tekućoj točki dnevnog reda.

Udaljenje sa sjednice izriče se kad zastupnica ili zastupnik svojim ponašanjem onemogućava rad Sabora. U krajnjim slučajevima kad sankcionirana osoba odbija izaći, predsjednik Sabora može tražiti od Straže Sabora da osobu udalji iz dvorane.

Trend naglog rasta broja sankcija zastupnicima i zastupnicama u 9., a posebno u 10. sazivu Sabora koincidira s izmjenama Poslovnika od 23. ožujka 2018. godine. Gordan Jandroković (HDZ) u to je vrijeme bio predsjednik Sabora 10 mjeseci, nakon što je Božo Petrov (Most) podnio ostavku na tu funkciju zbog smjene četvorice Mostovih ministara u Vladi.

Tim izmjenama Poslovnika zastupnicima je repliciranje ograničeno na tri replike po jednoj točki dnevnog reda, trajanje replike skraćeno je na jednu minutu i zabranjeno je repliciranje nekome iz istog zastupničkog kluba što se ranije smjelo.

Kasnovečernji termin za opoziciju

Iz HDZ-ove vladajuće većine tumačili su da je razlog poslovničkim izmjenama to što su se brojnim replikama razvlačile sjednice. Iz opozicije su uzvraćali da replikama pribjegavaju zato što predsjednik Sabora rasprave o njihovim prijedlozima zakazuje u kasne večernje sate, pa su i ograničavanje replika kritizirali kao mjeru kojom im se dodatno ograničava sloboda govora.

Nakon izmjena Poslovnika zastupnici opozicije, a nekad i većine, počeli su posezati za prijavljivanjem navodnog kršenja Poslovnika, koristeći dobiveno vrijeme za objašnjavanje zapravo za repliku, znajući pritom da će dobiti opomenu, odnosno da će s trećom opomenom izgubiti pravo na riječ.

To se vidi i u infografici o sankcijama u 9. i 10. sazivu Sabora po sjednicama. Tijekom 8., 9. i 10. sjednice 9. saziva Sabora bilježilo se po svakoj sjednici oko 90 sankcija. Narednih mjeseci zabilježene su nešto žustrije sjednice s oko 120 ili 130 sankcija (11., 14. i 16. sjednica). U prvoj polovici 10. saziva bilježi se nekoliko sjednica (4., 6. i 8.) u kojima je izrečeno između 250 i 360 sankcija.

U drugoj polovici, međutim, broj sankcija zastupnicima višestruko i naglo raste. Od između 400 i 650 sankcije između 10. i 13. sjednice, do 15. sjednice stiglo se već na 938 sankcija. Bila je riječ o sjednici koju je obilježilo odbijanje Jandrokovića da na dnevni red uvrsti prijedlog opozicije o izmjenama Poslovnika, a za što je Ustavni sud naknadno odlučio da zastupnici imaju pravo predlagati izmjene Poslovnika.

Prva sjednica u povijesti Sabora s više od 1000 kazni

Na 16. sjednici, obilježenoj žestokim raspravama o novim izbornim jedinicama za nadolazeće parlamentarne izbore, podijeljeno je 966 sankcija. Posljednja, 21. sjednica, obilježena je između ostalog i izglasavanjem Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, a tijekom te sjednice zastupnicama i zastupnicima bilo je izrečeno rekordnih 1055 sankcija, od čega 106 oduzimanja riječi i četiri izbacivanja iz dvorane, piše Gong.

Gong je u ožujku prošle godine objavio analizu s infografikama koje pokazuju da su se do tada u 10. sazivu zastupnicima i zastupnicama opozicije strože kazne izricale razmjerno puno češće u odnosu na njihov broj u Saboru nego njihovim kolegicama i kolegama iz HDZ-a.

Najnovija infografika o vrsti i broju kazni za zastupnike (koju možete vidjeti na linku ovdje) pokazuje da se taj trend nastavio sve do kraja 10. saziva Sabora. Tu se vidi da se od 58 udaljavanja sa sjednice njih 55 odnosilo na članove i članice iz opozicije i samo tri na pripadnike saborske većine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!