Savić o rastu od 4 posto: Možemo biti zadovoljni, ovo ohrabruje

Vijesti 28. velj 202313:32 2 komentara
N1

Posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja Zvonimir Savić bio je gost N1 Studija uživo.

Govoreći o posljednjim podacima koje je objavio DZS i koji pokazuju da je hrvatsko gospodarstvo u posljednjem kvartalu prošle godine zabilježilo rast od 4 posto, Savić kaže kako je to “prilično dobar pokazatelj, barem u usporedbi s ostalima”. “Među prve tri, četiri države smo po brzini tog rasta u četvrtom kvartalu”, kaže i dodaje kako je to potvrda i dokaz otpornosti hrvatskog gospodarstva te da možemo biti zadovoljni.

“Najbrža stopa rasta u cijelom EU-u. Ovo nas može ohrabriti. I dalje smo među najboljima u EU-u. Očekivali smo i zamijetili usporavanje, ali ono je na razini cijelog EU-a. Ohrabruje i usporedba rasta 2022., to je gotovo dvostruko više od prosjeka EU-a. Izbjegli smo naznake recesije, vjerujemo da će se pozitivan val nastaviti i 2023.”

Savić kaže kako su prognoze bila puno crnje i kako “vjeruje da smo izbjegli neke najcrnje scenarije”. “Možemo biti jako zadovoljni”, ponavlja.

Inflacija je u prošloj godini iznsila preko 10 posto, a Savić kaže da ohrabruju procjene da će ove godine biti dosta niža. “Ako gledamo situaciju u okruženju, stopa inflacije je konstantno veća nego u Hrvatskoj što je dokaz da mjere Vlade imaju osjetan utjecaj. Bez njih bi inflacija bila osjetno veća”, govori. Inflacija, kaže, posljednjih mjeseci usporava rast i dobro je da je puno očiju u siječnju pazilo na očekivani rast cijena. “Nama ulazak u euro nije utjecao puno”, kaže dodajući da očekuje osjetno nižu stopu inflacije nego u prošloj godini.

“Sama činjenica da je inflacija u siječnju bila manja nego u prosincu, dokazuje da je nešto učinjeno. Kao i u drugim državama, ulazak u euro ima vrlo mali utjecaj na inflaciju. Vlada je htjela spriječiti neopravdano dizanje cijena”, govori Savić objašnjavajući da je sam primijetio da su se cijene nekih proizvoda vratile “na staro”. Osjetan je pad cijene energenata, govori.

Na pitanje o mjerama Vlade, kaže kako je vlada prošle godine dva puta provela prilično obiman paket mjera te da je jako važno znati kako se kreću cijene energenata. “Vidite da su mjere Vlade u velikoj mjeri usmjerene na ublažavanje posljedica rasta cijene energenata”, kaže i dodaje da su mjere bile pravovremene i jake. Dokaz za to vidi u činjenici da je, govori, cijena plina porasla samo 13 posto, dok je u drugim državama članicama EU-a, kako kaže, rasla 100 ili 200 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare